България трябва да се бори за всеки лев инвестиции и да изгради среда за ускореното им привличане. То трябва да стане стратегическа национална цел. Думите са на държавния глава Росен Плевнелиев от откриването на първото заседание на Съвета за икономическо развитие и социални политики.

Президентът призова за промени в закона за инвестициите, така че да се въведат допълнителни стимули за чуждестранните бизнесмени, влагащи парите си у нас. „Време е да погледнем отвъд магистралите - по протежението им трябва да се изградят фабрики, индустриални зони, които да са групирани в клъстери”, каза Росен Плевнелиев. И отново изрази амбицията си да нареди България сред държавите , които предлагат най-продуктивната и най-добрата бизнес среда.

„Не можем просто да сме добри във всичко, но не можем и да не приоритизираме нищо”, заяви президентът и приоритизира – освен инвестициите, до 2020 година трябва да развием още земеделието, машиностроенето, химическа промишленост, информационните технологии и редица други отрасли.

Плевнелиев изрази увереност, че по-доброто бъдеще за българите е тясно свързано с изграждането и на високотехнологични центрове и паркове, които до 2020 година ще се съсредоточат в 4-5 основни градове в страната.

Държавният глава подкрепи стъпките, които кабинетът „Борисов” предприема към децентрализация на административните дейности. Според Росен Плевнелиев това е положителен процес, който ще позволи скъсяването на дистанцията между бизнеса и институциите.