Банкерът Цветан Василев е готов да се яви на разпит чрез видеовръзка или пред български прокурори в Белград, като ще изложи пред държавното обвинение фактите, които той обяви в пространно интервю преди месец.

Това заяви самият бивш собственик на КТБ ексклузивно за bTV, след като по-рано днес заседанието на Висшия съдебен съвет беше разтърсено от скандал заради избора на кадровици, които да коментират пред европейски прокурори редица важни разследвания у нас, сред които – и това за фалита на банката.

Василев е категоричен, че ще съдейства на държавното обвинение, ако то реши отново да провери твърденията му. На 19 септември говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова обяви, че прокуратурата няма да се занимава с казаното от банкера.

Дни по-рано Цветан Василев заяви пред сайта ktbfiles.com, че у нас клановете на Бойко Борисов и Делян Пеевски си делят властта, а промените в собствеността на „Виваком” и „Булгартабак”, както и крахът на КТБ са в резултат не на икономическата логика, а се дължат на намеса от политически и криминален характер.

Василев към момента е в Белград, като се бори в съда срещу искането на прокуратурата да бъде екстрадиран у нас.

Днес на заседанието на ВСС главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че в края на февруари или началото на март ще е готов обвинителният акт срещу банкера, както и международната експертиза на фалита на КТБ. Обвинител №1 декларира, че обвинителният акт ще бъде публикуван в пълнота.