„Нито аз, нито премиерът Бойко Борисов ще бъдем кандидати за президент”, заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов в предаването „120 минути”.

„Партията трябва да бъде максимално укрепена, а това може да стане само ако сме в един екип”, допълни Цветанов.

„ГЕРБ е доказала, че участва във всеки един национален избор. Който и да бъде избран за кандидат за президент, той винаги трябва да прави политики, които достигат до различните хора”, каза Цветанов, по повод изказването на Бойко Борисов, че кандидатите за президенти на ГЕРБ стават надпартийни след като бъдат избрани.

Председателят на ГЕРБ не поясни дали се обсъжда името на мъж или жена. „Когато имаме колективно решение, тогава ще го кажем официално”, допълни Цветанов.

Чистотата на партията

„Компетентните органи са тези, които могат да доказват има ли престъпление или не”, поясни Цветанов по повод изказване на Бойко Борисов, че всеки в ГЕРБ, който има корупционни връзки няма да бъде пощаден.

„Както знаете, винаги сме имали нулева толерантност към корупцията и към тежката организирана престъпност”, допълни той. Според него партията носи много по-голяма отговорност в момента, отколкото когато и да било. „Днешното присъствие на толкова много хора по време на срещата ни в НДК показва, че всеки един участва в реалното правене на политика. И когато премиерът има подобни изказвания и послания, смятам, че всеки един трябва да разбере с каква отговорност се натоварва партията и персонално всеки един от тях”, допълни Цветанов.

На въпрос защо няма осъдени за корупция от хората, изключени от партията, Цветанов отговори: „Ние можем да вземем само правилните политически решения, за да не създадем предпоставки за оронване престижа на партията”.

Председателят на ПГ на ГЕРБ поясни, че всяко едно съмнение или сигнал за корупция се предават на съответните органи, но партията категорично не е разследващ орган.

Панамските досиета

„По всяка вероятност има политици от годините на прехода, които имат офшорни фирми, но категорично заявявам, че ГЕРБ няма народни представители, министри или кметове, които да имат офшорки”, заяви Цветанов.

Той поясни, че би следвало компетентните органи да се самосезират ако има такива данни.

„Когато е имало някакви сигнали, не говоря че „може би”, а винаги сме действали веднага.