Това е решението на партията, не смятам, че трябва да сменяме концепцията – няма да обявим името на кандидата за президент на ГЕРБ преди септември. Това заяви в интервю за предаването „120 минути” Цветан Цветанов, зам.-председател на ГЕРБ.

Той попита защо медиите не питат другите политически формации защо бавят толкова кандидатурите си.

Цветанов каза, че не знае какво ще е мястото на настоящия президент Росен Плевнелиев след края на мандата му, подсказа, че едва ли ще е част от ГЕРБ в бъдеще.

По думите му представителите на Патриотичния фронт, които все още подкрепят правителството, са много диалогични и не са поставяли въпроси, които могат да застрашат управлението.

ГЕРБ обаче няма да подкрепи искането на патриотите да се възстанови наборната служба. „В момента не сме в състояние да поддържаме наборна армия – нямаме материална база, не е реалистично”, коментира зам.-председателят на ГЕРБ.

Относно проекта за антитерористичен закон и притесненията на правозащитниците, че отново ще бъде разрешено подслушване за дълги периоди Цветанов обяви, че строг регламент ще гарантира, че то ще се прилага, само когато има опасност за националната сигурност.

На въпроса дали би се извинил за показните арести, извършени, когато беше министър на вътрешните работи и за които държавата ни беше осъдена, той цитира данни от последния доклад на центъра за изследване на демокрацията, който сочи, че най-ниските нива на корупция са били през 2010-2011 г. (Цветанов тогава е министър на вътрешните работи). По думите му в тези години е имало най-добро противодействие на организираната престъпност. Цветанов признава само, че може да е премината границата с изказвания в публичното пространство и показани кадри от акциите.

Относно казуса с Вежди Рашидов зам.-председателя на ГЕРБ смята, че Рашидов е сбъркал, но се е извинил и това е важното в случая. Той напомни, че Рашидов наскоро се бори с тежко заболяване.