Недоволството срещу министъра на културата Вежди Рашидов продължава.

Общественици и журналисти поискаха министър-председателят Бойко Борисов да го отстрани заради натиска, оказан срещу журналист от обществената телевизия и уволнения на критици на Рашидов.

Преди дни министърът припомни на журналист да не критикува толкова държавата, на чиято ясла е и заплатата му. Впоследствие се оказа, че двама души са освободени от работа в Националната художествена галерия – под различен претекст, но след критики към Рашидов. Вчера в София се състоя и протест с искане за оставката на министъра.

В отворено писмо до премиера в социалните мрежи, недоволните казват: „Не е време за извинение и замазване, а за ясна позиция. Не се молим, а настояваме за отстраняване на министъра на културата, просто защото така е редно“.

Сред подписалите писмото са бившият правосъден министър Христо Иванов, професорите Нели Огнянова, Велислав Минеков, Евгений Дайнов и Ивайло Дичев.

Към гнева им се присъединиха и политици.

„Вече не е време да се обръщаме към Рашидов с искане за оставка, а той, ако имаше разбиране какви щети нанася на българската култура, щеше отдавна да е свършил тази работа“, каза лидерът на ДСБ Радан Кънев.

Министърът пък отговори, че когато е готов, ще подаде оставка.

„След тази болест от нищо не се притеснявам, притеснявам се, ако Ларгото не беше станало, ако театърът в Пловдив не беше се случил. Когато трябва, ще я подам оставката“, заяви Рашидов.

Той повтори, че постъпката му била емоционална и опроверга публикации в медиите, че синът му Вадим има хотел в Австрия. Било само къща за гости.

Казусът „Рашидов“ може да стигне и до парламентарната медийна комисия.

„В България винаги пресилваме нещата, всеки прави грешки. Вярно, в случая министърът направи непремерено изявление, но тази помия, която се изсипа, е прекалена“, коментира обаче председателят на комисията по култура и медии Славчо Атанасов (Патриотичен фронт).

Същевременно протестите срещу Рашидов продължават, а подписите под исканата му оставка растат непрекъснато.