Законопроектът на министър Румяна Бъчварова за промени в закона за МВР не е бламиран, той ще влезе в зала. Това увери депутатът от ГЕРБ Цвета Караянчева в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

В сряда парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред отхвърли проекта, с който се предвижда реформа в системата. Ден по-късно председателят на комисията Цветан Цветанов също обяви, че не става въпрос за бламиране, но не спести критиките си към проектозакона. Премиерът Бойко Борисов пък обяви, че няма причина реформите в МВР да не бъдат подкрепени.

Според Караянчева няма пропаст между Бъчварова и Цветанов, „нормално е да се спори за такъв тежък закон, като този за МВР“, каза тя.

Отхвърлянето на законопроекта в комисия не означавало и че депутатите на ГЕРБ не подкрепят Бъчварова.

Ако е имало критика от страна на Цветанов, това е градивна критика, не мисля, че това ще затрудни работата между двамата, каза депутатът.

По думите на Караянчева дебатът предстои. Законопроектът ще бъде внесен в зала, а първото четене е само отваряне на дискусията.

Според нея трябва да се премахне политическото говорене, но е необходимо да има диалог. В този фрагментиран парламент е нужно много говорене – трябва да убедиш не само опозицията, но и тези, които подкрепят управлението, посочи тя и добави, че реформа е нужна.

Имаме време между първо и второ четене. Ще дадем възможно най-дългия срок, за да могат да се обсъдят всички възможности, каза още Караянчева.

Вижте целия разговор във видеото.