Няма интерес към покупка на българска земя от чужденци. Това поясни днес в кулоарите на парламента земеделският министър Димитър Греков.

Междувременно в НС се разглеждаше предложението на "Атака" за налагане на мораториум върху придобиването на право на собственост върху земя на територията на България от страна на чужденци до 2020 г.

"Нашата основна роля е да търсим възможности и начини за ограничаване на базата на законодателни промени, защото не можем да отворим главата "Земеделие" от присъединителния ни процес с ЕК", поясни Греков.

Като пример той даде възможността да не могат да се развалят дългосрочните договори с арендаторите или наемателите. Той посочи, че подобно решение може да е и въвеждането на ограничения за продажба на земи около границите или около стратегически обекти.

„В този си вид българската земя не е интересна за чужди инвеститори, защото е раздробена”, продължи Греков. Той смята обаче, че идването на инвеститори за земеделската ни земя ще вдигне цената ѝ.
„Ще работим за възстановяването на напоителните системи. Още следващата година ще направим пълен анализ на ситуацията и пълна водна напоителна карта за страната,за да могат да се поливат всички земеделски площи”, обеща Греков.
До края на месеца ще бъдат изплатени всички средства на тютюнопроизводителите, които са в размер на 11,5 млн. лв., обясни още министърът. Той посочи, че в последните дни са изплатени основните средства на овцевъдите, на козевъдите и на говедовъдите.