Преди назначаването си, определени магистрати са били водени при депутата от ДПС и крупен бизнесмен Делян Пеевски. Това обяви в студиото на „Тази събота” уволнената съдийка Румяна Ченалова.

Тя посочи, че има информацията от свой колега. От него тя е разбрала и че посредникът между народния представител и магистратите е неназован кмет на окръжен град.

„Аз говоря за тези неща от много време, но никой не ме попита за тези обстоятелства. Слушате ме само вие, журналистите”, коментира Ченалова.

Ченалова посочи, че е сигнализирала за това в европейските институции, като също така ги е сезирала и за действията на главния прокурор Сотир Цацаров и шефа на Върховния административен съд Георги Колев.

За Янева и „Яневагейт”

Румяна Ченалова коментира, че не е изненадана от становището на ВСС, че няма нарушения в записите от „Яневагейт”.

„Аз мисля, че това решение беше очаквано. Решението е алогично, защото ако, както се твърди, няма данни за нарушения на магистрати и на замесените членове на ВСС, това означава, че г-жа Янева е казала истината. Това означава, че членовете на ВСС, които са посочени, Ясен Тодоров и Димитър Узунов, са извършили нарушения, упражнявано е влияние и натиск във връзка с професионалната съдба на съдия Янева. Ако те не са извършили нарушения, то съдия Янева лъже”, коментира Ченалова.

По думите й в момента кадровиците се позовават на „фантомна” експертиза, която казва, че записите са манипулирани само защото са изрязани от по-големи файлове, като в същото време няма отговор на въпросите с какво устройство са направени , както и с каква цел.

Ченалова припомни и че сайтът „Биволъ” е публикувал становището на специалисти, които са открили следи от СРС маркери, спрямо които е правен опит за заличаване.

По отношение на самата условна присъда на Янева по делото „Червеи” (около чието „опраскване” се въртят записите), тя посочи, че решението е справедливо с оглед факта, че съдийката няма противообществени прояви.

Отношенията с премиера

Румяна Ченалова разказа, че след намесата на френския посланик в казуса „Белведере” (н.пр. Ксавие дьо Кабан я нарече „гнила ябълка” и я обвини, че участва в схема за крадене на фирма-б.р.) не е имало никаква реакция от институциите у нас. В същото време от шефката си Владимира Янева и заместника й Иво Дачев чула думите: „Румяна, трябва да има жертва”.

През колега тя получила номера на премиера Бойко Борисов. Набрала го един път, след това в SMS обяснила коя е и защо го търси. На следващия ден се чули и се уговорили за среща, в рамките на която споделила своите притеснения. Ченалова категорично опроверга министър-председателя, който заяви, че я е приел след настойчиви искания от нейна страна.

Бившата съдийка посочи, че от Владимира Янева е разбрала, че Ясен Тодоров и Димитър Узунов са най-близките хора на Борисов във ВСС. По думите й вероятно показаният от шефа на ВКС Лозан Панов SMS с „рапорт” до премиера е дошъл от един от двамата кадровици.

„Моето лично мнение като юрист и гражданин е, че може би моделът, който е използван досега, е погрешен – ВСС трябва да се състои само от магистрати, в него място нямат хора от парламентарната квота. Защо магистратите да не избират пряко членовете на ВСС?”, запита тя.

Ченалова подчерта, че други разговори с политици не е водила.