Чешката република ще окаже подкрепа на България за охрана на външната граница на Европейския съюз. Това обявиха на съвместна пресконференция в Прага президентите Росен Плевнелиев и Милош Земан, съобщиха от „Дондуков” 2.

„Двете страни ще съгласуват техническите детайли по необходимата на българската страна помощ и това ще се случи възможно най-скоро”, поясни президентът Милош Земан, според когото другите държави членки на ЕС също трябва да проявят солидарност със страните, подложени на най-голям миграционен натиск.

Росен Плевнелиев, който е на двудневно официално посещение в Прага, подчерта, че т.нар Балкански маршрут не трябва да се отваря отново, но не трябва и да възникват алтернативни маршрути.

"Не можем да гарантираме на всеки мигрант желаната работа и заплащане", подчерта Росен Плевнелиев като призова да се прави разлика между бягащите от война и тези, които просто търсят по-добър живот в Европа.

„Начинът да противодействаме на трафикантите и да адресираме проблемите на имигрантите и спазването на техните права и свободи е да работим заедно с Турция и искрено вярваме, че споразумението между ЕС и Турция има дълбок смисъл и ще намери своята реализация“, коментира той.