През следващата година частично се запазва данъчното облекчение за автомобили, произведени преди 2000 г., които имат катализатор. Отстъпката ще бъде намалена от 50 на 30% и постепенно ще отпадне до 2017 г. Това решиха депутатите по време на второто четене на Закона за местните данъци и такси.

За превозните средства, които не отговарят на екологичните стандарти ЕВРО 3,4,5,и 6, през следващата година ще плащат данъка си с 30% отстъпка, ако са с катализатор. 20 на сто ще е намалението през 2015 г. и 10 на сто през 2016 г.

От 1 януари влиза в сила данъчно облекчение за новите автомобили. Тези по стандартите ЕВРО 3 и 4 ще плащат с 40% намаление. Най-голяма ще е отстъпката за най-новите коли - ЕВРО 5 и 6. Те ще плащат данъка наполовина.

От 1 януари ще има нови облекчения при плащането на местни данъци и такси. Депутатите от бюджетната комисия решиха да освободат от такса битови отпадъци храмовете, манастирите и молитвените домове на всички законно регистрирани вероизповедания.

И до сега общинските съвети можеха да ги освобождават от това плащане, но под 1/3 от храмовете в страната реално са освободени. Днес председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев зададе риторичния въпрос как се оценява данъчната оценка на „Александър Невски”, на база на която трябва да плаща таксата.

Вероятно държавата ще компенсира общините с между половин и един милион лева заради таксите, които няма да съберат.

Добрата новина е, че облекчението няма да отпадне напълно, лошата е, че все пак шофьорите ще плащат повече. Защото от нова година ще дължат 70% от налога, вместо сегашните 50. Според различни оценки това засяга собствениците на около 1 милион коли.

И сега много собственици не плащат данък за автомобилите си, казват хората, които работят в този пункт за годишни прегледи. Наблюденията им са на база на проверките за платен данък, които са задължително условие, за да започне прегледът.

По-новите автомобили вече ще са с по-нисък данък. Защото колкото по-висок е екостандартът, толкова по-голяма ще е отстъпката в налога.

Днес депутатите записаха в проекта на закона за местните данъци и такси собствениците на имоти, които не живеят в тях целогодишно, да не плащат за сметосъбиране и сметоизвозване. Това не е освобождаване от такса битови отпадъци, а само от част от нея. В Приморско, където има голяма концентрация на такива имоти, казват, че това ще ги ощети. В кметството вече пресмятат, че досегашният приход от 1,5 милиона лева от такса „смет" ще падне с 1/3.

„Отпадането на тази такса, за която става дума, ще намали финансовите постъпления, което от своя страна ще ограничи нашите възможности. Т.е. ще затрудни работата по сметосъбиране", посочи Димитър Германов - кмет на община Приморско.

Миглена, която плаща 1000 лева такса за боклука за четириетажен семеен хотел, изчислява, че от двата етажа, които дава на туристи, би спестила около 300 лева. „Няма как да бъде разграничена коя част от имота се ползва целогодишно, коя част от имота се ползва сезонно... Това е несправедливо за местните жители", посочи Миглена Барцулева

Идеята на депутатите е данъчното облекчение за имоти, които не се обитават целогодишно да се ползва с подаване на декларация в общината.