„Грешката, за която говори Бойко Борисов, е, че не е подвел по популизма. Грешка ли е, че е търсил най-подходящия човек? Кой от останалите ми колеги може да бъде по-добър и по-подходящ от мен?”, каза кандидатът за президент на ГЕРБ Цецка Цачева в предаването „Тази сутрин” по bTV.

„Той (лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов – б.ред.) казва, че кампанията беше такава, в която се отправяха популистки послания, невъзможни. Думите му бяха „сгреших, че не се подведох по популизма”, допълни Цачева.

По думите ѝ резултатите на първия тур от президентските избори са такива, защото тя е била себе си и е говорила истини. „Никога не бих заложила да флиртувам със сетивата на хората”, категорична беше Цачева.

Тя добави, че от ГЕРБ винаги са търсели най-подходящия човек за всеки пост, който вече има опит, „а не човека, който би се харесал най-много в едно мерене по някакъв критерий”.

„В тази кампания аз съм била докрай толерантна. Дори бях критикувана от моя щаб защо не отвръщам на нападките. Как може да отвърнеш на нападките, в които има само личностно заяждане? Няма нищо, с което да съм изложила държавата, да съм я накърнила и тук, и извън България. Няма какво да се каже и разбирам безсилието им, освен да се хванеш за външността ми”, допълни Цачева.

Кандидатът на ГЕРБ заяви, че ще остави без коментар нападките на лидера на БСП Корнелия Нинова, че Цачева била партиен кандидат и слушала Бойко Борисов и ГЕРБ, като по този начин разделяла народа, а не го обединявала.

„Този коментар – това са хора лишени от всякакво чувство за хумор, от всякаква реалност, които са тръгнали към властта”, смята Цачева.

„С кого ще управлявате, госпожо Нинова? С кого? С Пламен Орешарски отново? Как ще се случи тази работа?”, обърна се в ефира на bTV кандидатът на ГЕРБ.

„Аз бях първа на първия тур – с оглед на чисто партийните кандидати. Радев е от инициативен комитет, подкрепен от БСП, Трайчо Трайков, който тогава беше потенциално възможен кандидат за балотаж, е от коалиция. Красимир Каракачанов също е от коалиция. Това имаше предвид нашият лидер”, каза Цецка Цачева по повод обещанието на премиера Борисов, че след загуба на първи тур правителството ще подаде оставка.

„За да управляваш, трябва да имаш подкрепата на гражданите. На първи тур се мерят резултатите на чисто партийните кандидати”, допълни Цачева.

„За втория тур вече се търси подкрепа на партньорите от мнозинството в парламента. Ако нямаме такава подкрепа на втори тур, управлението не е самоцел”, каза още тя.

Въпреки последните социологически проучвания, които дават голяма преднина на Румен Радев на втори тур, Цачева смята, че е възможно резултатите да бъдат обърнати.

„Как ще бъдем подредени в неделя – отново нещата са в ръцете на българските граждани”, посочи тя.

По повод първите резултати на ГЕРБ в райони с население, което традиционно гласува за ДПС, Цачева каза, че в нито един момент не е търсила подкрепа от никого. „Единствено сега потърсих подкрепата на Реформаторския блок, защото изповядваме сходни ценности, защото сме от едно дясно семейство на ЕНП и това са нашите естествени партньори”, допълни Цачева.

Във финалното си послание към българските граждани преди балотажа в неделя, Цецка Цачева заяви, че е такава, каквато я познават от 2009 г.

„Не съм първа красавица, не съм първа младост. Аз съм една майка, една жена, такава каквато сме повечето български майки и жени. Имам експертиза, имам опит, характер, не се отказвам, мога да прощавам. Мога да бъда обединител, да преследвам стъпка по стъпка интересите на хората. Винаги се раздавам, защото така разбирам работата в интерес на гражданите”, допълни тя.