ГЕРБ най-накрая обяви кандидатпрезидентската си двойка – Цецка Цачева и Пламен Манушев.

Номинацията беше обявена в последния възможен момент, позволен от закона.

Цецка Цачева беше избрана пред други  трима партийци – вицепремиера Томислав Дончев и кметовете на Бургас и София - Димитър Николов и Йорданка Фандъкова. По думите на премиера Бойко Борисов Цачева е най-подготвена за поста, а и не трябва да се стига до нови избори по места.

Цачева е първата жена председател на парламента с два мандата, а депутатът от ГЕРБ Пламен Манушев е вицеадмирал от Военноморските сили.

ГЕРБ са обсъждали много имена за кандидат-президент, включително и това на премиера Бойко Борисов. В крайна сметка обаче изборът се спрял на Цецка Цачева.

Борисов обясни защо: „Отдавна съм се наслушал за бащата на нацията. На тая нация  много бащи се навъдиха и претенции за бащи се явиха. Крайно време е да имаме и една майка, която действително да се погрижи майчински за тоя народ. А не хора с его, което трудно въздържат  и които мислят,  че сядайки в президентството могат да свършат една работа със сила и натиск."

Цачева беше представена като юрист, парламентарист и майка, отгледала син – талантлив математик, на чието име е кръстен метеорит.

„Вече се каза,  че трябва да си изберем дали на битка  или на състезание тръгваме. Аз не тръгвам на битка тръгвам на състезание, състезание, което ще победи избрания от Българския народ”, коментира кандидат-президентът на ГЕРБ.

"За мен е чест, защото съм в тандем със силната фигура на г-жа Цецка Цачева", каза кандидатът за вицепрезидент Манушев.

Борисов напомни, че президентските избори са като вот на доверие към правителството.

Заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов отрече, че той ще наследи поста председател на парламента, ако Цачева стане президент. Вероятно постът ще поеме Димитър Главчев от ГЕРБ.

С номинацията на Цецка Цачева и Пламен Манушев на практика се слага и истинското начало на кандидатпрезидентската битка.

Кандидатската двойка на ГЕРБ има два дни, за да се регистрира в Централната избирателна комисия (ЦИК). Крайният срок е 4 октомври.

До днес са се регистрирали 16 кандидати, но има много партии и коалиции които все още са без кандидати. Посочването на името на Цецка Цачева задвижи предизборната кампания.

Вляво Цачева ще се бори за президентския пост срещу кандидатите на БСП - генерал Румен Радев, и на коалицията около АБВ „Калфин - президент” - Ивайло Калфин. Вляво позиционират, поне като електорат, и една дама - номинацията на „Движение 21” - Татяна Дончева.

След дълги и мъчителни преговори, вдясно също излъчиха кандидат. Това е Трайчо Трайков – бивш министър в първия кабинет на Борисов, сега член на Реформаторския блок.

Въпреки острите скандали националистите – МВРО, НФСБ и „Атака”, обединиха сили за предстоящите президентски избори. Техен общ кандидат ще е лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

ВМРО, НФСБ и Атака застават зад Красимир Каракачанов, който ще се състезава с Цачева на изборите за държавен глава.

Цецка Цачева е родена в ловешкото село Драгана. Омъжена е, има един син. До 1989 г. е член на БКП. С кариера на юрисконсулт и общински съветник от ГЕРБ в Плевен. Цачева не успява да седне в кметския стол, но влиза в парламента през 2009 г. Тогава става първата жена председател на Народното събрание в историята на България.

Цачева обаче винаги попадаше в епицентъра на най-бурните парламентарни скандали.

Номинацията й предизвика остри реакции и отляво, и отдясно.