За да получава европейско финансиране в бъдеще, България трябва да направи спешни реформи в сектори като обществени поръчки, здравеопазване и правосъдие. Това обясни служебният вицепремиер с ресор европейски фондове Илияна Цанова в предаването „Лице в лице” по bTV.

За първи път през новия програмен период финансовата помощ от Европа се обвързва с изисквания за реформи. На България са поставени 32 изисквания, от които страната е изпълнила 15, уточни Цанова.

„От неизпълнените изисквания са реформите в сектор „Обществени поръчки” – там имаме заложена хоризонтална реформа за всички програми – подготовка за нов закон, чийто проект ще е готов до края на ноември, бенефициентите ще бъдат облекчени с електронна система за обществени поръчки, която ще улесни процеса и на обявяване, и на кандидатстване”, обясни Илияна Цанова.

Тя подчерта, че според споразумението между България е Брюксел срещу належащата реформа в здравеопазването страната ще получи финансиране за Спешна помощ и за високотехнологично оборудване. „Всяка политическа партия трябваше да препише тези приоритети, защото те са най-важни”, подчерта служебният вицепремиер.

„Не можем и не трябва да разчитаме само на европейски пари, но е факт, че с европейски програми се финансират структуроопределящи за нашата икономика сегменти. Освен това един от седем българи се възползва от Програмата за развитие на човешките ресурси – трябва този ресурс да бъде инвестиран в качествени проекти”, подчерта Илияна Цанова.

Удовлетворение от работата

Вицепремиерът заяви, че напуска поста, който зае за втори път в рамките на година и половина, с удовлетворение. „Оставям добро наследство и на страната, и на колегата, който ще поеме ресора след мен. Не знам кой ще бъде моят наследник. През тези три месеца съм информирала представители и на БСП, и на ГЕРБ и на Реформаторския блок, защото е важно да има приемственост между политическите сили в тези политики”, посочи Илияна Цанова.

„Възстановяването на плащанията по ОП „Околна среда” и по двете оси на ОП „Регионално развитие” ще стане най-късно на 15 ноември, което е изключително висока оценка за служебния кабинет”, подчерта още вицепремиерът във връзка с новината, обявена след заседанието на Министерския съвет през миналата седмица.

„Работата продължи, след като 6 месеца нямаше никакви плащания към общините. Служебният кабинет одобри 750 млн. лв. за продължаване на проекти на общините по спрените програми”, посочи Цанова и увери, че парите ще бъдат възстановени до края на годината.