Доматените канонади на Николай Колев – Босия срещу сградата на парламента са пред своя край. Това обяви в студиото на „Тази неделя” председателят на Народното събрание Цецка Цачева. Поетът носи на всяка от акциите си съдебно решение, според което замерването с развалените зеленчуци е допустим акт на протест.

„За разлика от представителя на българското правосъдие, за мен това не е акт на протест, а е криминално проявено деяние и с удовлетворение споделям, че има досъдебно производство с възможност да приключи в съдебна фаза като наказателно производство срещу главния инициатор на този символичен „протест” и някои негови последователи”, заяви Цачева.

По думите й първата такава проява на Босия датира от 29 май т.г., което не е вярно – още през 2012 г. той беше арестуван пред НС с домат в ръка, като тогава случаят предизвика голям обществен интерес. И замерване на парламента с десетки участници.

Българският парламент вероятно е единственият в ЕС, в който входът, през който минават депутатите, служи и за пешеходна зона, отбеляза Цачева. „Тъжното е, че едновременно с полицейските служители, които са потърпевши от този вандалски акт, има пострадали и невинни граждани, които отиват на работа”, констатира парламентарният шеф.

Според нея в случая няма значение, че към НС летят домати, а не камъни – поругава се сграда на държавна институция, без значение дали ни харесват хората в нея, или не.

След местните избори ще има ли предсрочни?

Според Цецка Цачева е неизбежно покачването на политическото напрежение с наближаването на местните избори. Тя обаче се надява това да няма трайни последици: „Границата ще бъде премината, когато след изборите така са се изпокарали политическите сили, че няма възможност парламентът да работи”.

Именно поради тази причина е било взето и решението от 16 септември законодателната дейност на депутатите всеки ден ще се удължи с 2 часа, а парламентарният контрол – с 3 часа. Така непосредствено преди вота НС няма да работи.

Цачева не очаква сериозни сътресения в коалицията, въпреки противопоставянето между партньорите по места. „Много важно е на национално равнище да се запази добрият диалог и добрият тон”, заяви тя и допълни, че мнозинството в НС е гаранция за стабилността на фона на случващото се в Турция, Гърция и Македония.

Попитана какво ще се случи ако все пак ГЕРБ и РБ заедно вземат по-малко от 50% от общините, Цецка Цачева заяви, че това е „преждевременно зададен” въпрос.

Реформираме или „реформираме”?

Председателят на Народното събрание подчерта, че никоя партия не се страхува от приемането на закон за борбата с корупцията. В същото време, тя подчерта, че „не е по силите на един закон да уреди изцяло всички действия по преодоляване на подобно порочно явление”.

По думите й неудачата на законопроекта на вицепремиера Меглена Кунева (която беше бламирана от част от мнозинството още при първото му четене – б.р.) се дължи на много прибързаното вкарване на текстовете в пленарна зала, както и на липсата на откровеност от страна на парламентарните групи, които не дали ясен знак, че няма да подкрепят инициативата.

В същото време, Цачева заяви, че по време на същите обсъждания са били повдигнати двата въпроса, които бяха най-сериозно дискутирани след провала при гласуването – за това кой ще избира новия антикорупционен орган и дали той ще работи по анонимни сигнали.

Парламентарният шеф застана на позицията на ДПС, АБВ и ПФ, че не може МС да назначава тези, които ще го проверяват и че не може да се действа по сигнали с неясен автор. По отношение на второто, тя коментира, че има механизми, чрез които да се защити самоличността на подателя – например, чрез адвокат.

Цачева анонсира, че на 23 септември промените в Конституцията ще влязат на първо четене в пленарна зала. Преди това, на 15 и 16 септември, у нас ще дойде мисия на Венецианската комисия, която ще се запознае с проекта.

Като уточни, че бяга от израза „исторически компромис”, тя изрази надежда, че ще бъде събрана нужната подкрепа, а между двете четения ще има редакции, с които да се привлекат гласове и от опозицията.

По думите й промените в основния закон са важни, защото иначе винаги при предприемането на конкретни реформаторски мерки в съдебната система, опонентите им ще твърдят, че става дума за противоконституционни действия.

Цачева не пожела да разкодира думите на премиера Бойко Борисов, според когото всичко в съдебната реформа се прави „за след” сегашния главен прокурор Сотир Цацаров.