Председателят на парламента Цецка Цачева отстрани от пленарна зала независимия народен представител Георги Кадиев, след като той напомни от трибуната за луксозните джипове, с които ще се оборудват горски стопанства в страната. Скандалните поръчки ще се изпълняват от фирмата на съученик на земеделския министър Десислава Танева, която вече защити решенията на лесничействата.

Кадиев въведе темата под формата на въпрос как бъдещият министър на правосъдието Екатерина Захариев, ще се бори с корупцията по високите етажи на властта. „Този парламент и това правителство вече изчерпаха мандата си и най-доброто, което може да се направи е отиване към предсрочни парламентарни избори“, заяви левият депутат.

„Направете си труда да проверите останалите обществени поръчки, на които е възложител МЗХ и ще видите колко милиони левове са спестени през тази година, с които в момента разплаща задължения, с които влязохме в мандат”, отговори Десислава Танева, като посочи, че нейното ведомство не е възложител на обществените поръчки за джипове, а е имало такива и по време на мандата на БСП.

„Драмата не е ли за съвсем друга обществена поръчка обявена от горските стопанства, в които цената е 30% по-ниска от тази по време на вашия мандат”, запита тя.

Вот на (не)доверие

Кадиев представи част от оценките за Захариева, направени от хора, които са работили с нея – че е некомпетентна, авторитарна, посредствена. Той попита как ще се бори с корупцията, след като в последните дни АМ „Хемус“ е била дадена на две фирми (свързвани в медийни публикации с Валентин Златев и Делян Пеевски – б.р.).

„Днес не гласуваме за министър на правосъдието днес всъщност гласуваме вот на доверие или недоверие към правителството”, заяви Кадиев.

Цецка Цачева го отстрани заради нарушение на процедурата по начина на водене, заради която бе поискал думата.