Главният прокурор Сотир Цацаров беше категоричен, че няма да подаде оставка.

Право на всеки е да протестира, да иска оставки, да се аргументира. Мое право в същото време е да работя така, както намирам за правилно, посочи Цацаров в предаването „Тази сутрин” по bTV по повод готвения тази вечер протест с искането за неговата оставка и в подкрепа на съдебната реформа.

Главният прокурор посочи, че няма да отиде при протестиращите, за да чуе техните аргументи. Имам достатъчно ангажименти, за да се появя и на протест. Оставка не се постига по този начин, заяви Цацаров.

Ако някой счита, че проверката срещу Министерството на правосъдието е насочена срещу усилията на Христо Иванов в качеството му на министър, се лъжe, изтъкна още главният прокурор.

Не водя война с прокурорски проверки, категоричен беше още Цацаров.

„Една прокурорска проверка касае длъжностни лица в Министерството на правосъдието. Нали някой не си мисли, че министър Христо Иванов е човекът, който ще подписва договори за ремонт на климатици”, заяви още Сотир Цацаров.

Една проверка при всички случаи трябва да започне със снемане на обяснения на главния редактор на вестника, който е публикувал тази информация, посочи Цацаров.

„Какво проверяваме – Калоян Стоев или факти? Кой стои зад тези факти - едно печатно издание, то има ли главен редактор – има”, допълни той.

„Внушение е, че Пеевски е Цацаров и Цацаров е Пеевски. Тази тема отдавна ми омръзна”, подчерта още обвинител номер едно.

КТБ - любима на властта

По думите му КТБ е била любимо украшение на властта, гледано под стъклен похлупак.

Той опроверга тезата, че банката е била „съборена”, а преди това е била в перфектно състояние. „Ако банката беше в перфектно състояние, щеше ли на определени вложители да дава лихва от 9,8%”, попита той.

„Разрушава се нещо здраво, всяко разследване е разследване за престъпление. Някой оспорва ли, че вътре е имало свързани кредити, някой оспорва ли, че до един момент това е била любимата банка на властта”, подчерта главният прокурор.

„Когато държавните предприятия държат парите си там, когато банката осъществява действия по самокредитиране и когато капиталите изтичат чрез свързани дружества с управители охранители и касиери, това здрава банка ли е”, попита още Цацаров.

В моя мандат делото ще стигне до съд и няма да бъде прикрито нищо, увери той.

За промените в Конституцията и съдебната реформа

Не мога да приема популисткия подход към съдебната реформа, изтъкна Цацаров.

Според него съдебната система само с лозунги и празни приказки не може да бъде променена.

Ако проектът за промени в Конституцията мине на първо четене, той няма да събере 180 гласа, но ако събере 160 гласа, следващото гласуване е след не по-малко от два месеца. От сега се казва, че ако това стане, то ще бъде след 25 октомври, защото има друг приоритет – местни избори. Ако финализираме Конституцията, ще е за Коледа, прогнозира Цацаров.

Според него обаче дотогава редица важни закони ще трябва да чакат.

Той определи като „лъжовна мантра” твърденията, че промените в Конституцията ще решат всички проблеми.

До броени дни обвинителният акт срещу Христо Бисеров ще влезе отново в съда, съобщи още Цацаров в разговора с Антон Хекимян.

В прокуратурата има откровени некадърници, но те не определят облика й, призна главният прокурор.

Той изтъкна, че няма нова информация за Братя Галеви.

С всеки премиер работя добре, заяви още Цацаров. „Нямам право на личностна комуникация, имал съм много добра професионална комуникация с Пламен Орешарски, имам такава и с Бойко Борисов”, поясни той.

Цацаров посочи още, че смисълът на живота му не е да оцелее като главен прокурор. А на въпроса дали съжалява, че е поел поста, той каза, че ще отговори, когато дойде време да си тръгне.