Опозиционни партии в парламента имат остри възражения срещу параметрите, заложени в Бюджет 2013. От ДПС го определиха като бюджет на продължаващата депресия и задълбочаващата се бедност, а СДС го вижда като „розов, рисков и разочароващ”.

За сериозен риск за изпълнение на приходната част, предупреди зам. -председателят на ДПС Алиосман Имамов. Според него очакванията за ръст на приходите от ДДС с 800 милиона лева са нереалистични. Заложеното увеличение на пенсиите пък от ДПС определиха като еднократен популистки ход от страна на правителството, който не покрива очакванията за повишени приходи в осигурителната система. Несигурен, според движението, е и дефицитът от 1,1 милиарда лева, разписан в проекта.

Данък депозит – за предизборни харчове

До края на тази година управлението на ГЕРБ щяло да струва на страната 6,5 милиарда лева, а до края на мандата им тази сума ще надхвърли 7 милиарда лева, показват разчети на ДПС.

Според зам.-председателя на парламентарната група Йордан Цонев намерението на правителството да наложи 10% данък върху лихвите от депозитите показва търсене на средства за предизборните харчове.

Имамов коментира подхода на Министерството на финансите да използва планово диференциран буфер в бюджета като съзнателно залага по-високи прогнози за растежа, а разчетите се правят на базата на по-ниски базови очаквания.

„Самият финансов министър Симеон Дянков преди седмица заяви, че бюджетът е разчетен на 1,2%, а заложеният растеж е 1,9%. Планово диференцираният подход до известна степен съхранява фискалната стабилност, но не създава условия за по-висок икономически растеж”, отбеляза Имамов.

По думите му относителният дял на разходите за образование спрямо БВП намалява. От 9,7% през 2012 на 9,6% през 2013-а.

Завой наляво

От СДС аргументираха определението си „розов” бюджет с това, че прогнозите за приходната част са надценени и че са заложените параметри са непостижими.

Председателят на партията Емил Кабаиванов посочи за пример намаляването на безработицата от 12 на 10 процента или разкриване на нови около 80 000 нови работни места, което в кризата нямало как да се случи.

Емил Кабаиванов, снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Според сините има завой наляво, защото това е бюджетът с най-високата разходна част. Кабаиванов посочи, че предкризисният бюджет за 2008 г. е имал разходна част над 26 млрд. лева, като в проекта за следващата година тя е над 31 млрд. лв.

Този бюджет е направен така, че разходната му част да се изпълни приоритетно в първата половина на годината, смятат сините. Според тях, това е изборната част на бюджета.

"Какво ще става след това, ще бъде на главата на следващото мнозинство и правителство", поясни Кабаиванов.

Проектът е рисков, защото нивото на фискалния резерв е на минималния праг - 4,5 млрд. лв., посочи още Кабаиванов. Според сините е рисково, че резервът трябва да бъде наличен едва към края на 2013 г., а през годината може да спада и под този критичен праг.

Намерението на финансовия министър за облагане на лихвите върху депозити е чисто лява мярка, посочиха от СДС и допълниха, че не я подкрепят. Те смятат, че трябва да се запази плоският данък.