На финалната права на президентските избори останаха кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева и подкрепеният от БСП Румен Радев. Освен ГЕРБ и БСП в битката за „Дондуков 2” на втория тур се включиха всички партии у нас, включително воюващите за надмощие сред българските турци ДОСТ и ДПС.

Кой кого подкрепи?

„Решението ни е ДОСТ да подкрепи г-жа Цецка Цачева за президент на Република България. Ще дадем тази подкрепа без да е поискана”, обяви в края на октомври лидерът на новата партия Лютви Местан.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ намекна след първия тур, че симпатизантите на ДПС ще подкрепят Радев.

Снимка: Ладислав Цветков

„Нашите избиратели очакват да има промяна в страната, нещо повече политическото време изисква в страната президентската институция да е независима, да е надпартийна, да не се партизира”, обяви Карадайъ.

И така битката за бюлетините на гласоподавателите, смятани за може би най-твърдия и верен електорат у нас, започна.

В дните преди втория тур в село Млечино в община Ардино политическата граница между избирателите от турското малцинство е ярка. Тук хората не говорят за партиите, чиито кандидати стигнаха до балотаж. Признават, че битката в региона е между ДПС и ДОСТ.

Как протекоха изборите в Кърджалийско?

Неждет Хабибов е активист на ДОСТ. Казва, че в източните Родопи турското население вече е разделено, не само политически.

При вас настъпи демокрацията. Българите преодоляха този страх. Живковизмът изчезна, но доганизмът не е изчезнал, смята активистът на ДОСТ.

Българските турци в Родопите вече се делят на наши и ваши, агитацията се провежда от къща на къща.

Снимка: bTV

 

„Бедността и насаждането на страх сред хората са основните козове за мобилизация на електората”, обяснява Неджет. И дава пример с чешмата в селото, построена в памет на първия протестен митинг срещу Възродителния процес. В посланието на турски език обаче е използвана думата геноцид. Тя отсъства в надписа на кирилица.

„Те са способни тая вечер да съборят и минарето на тая джамия. Оня от сарая, ако им каже. От фанатизма по-лошо нещо няма и от страха”, казва още активистът на ДОСТ.

Кметът на Млечино, не пожела да говори с нас и да отговори на въпросите ни. Отрече обаче ДПС да плаши избирателите

Кметът на община Ардино Ресми Мурад дава друго обяснение: „На втори тур ние нямаме позиция и нашите избиратели ще гласуват по съвест. Разбира се, ние имаме нашите предпочитания, но това не е редно сега да го заявяваме”.

Снимка: bTV

Попаднахме на Ресми Мурад в деня за размисъл преди балотажа, докато пътуваше към съседно село, където бил поканен на курбан. Багажникът му беше пълен с пакети храна.

В деня на вота, решаваме да проверим дали е възможно да гласуваш на различно от постоянния ти адрес място без да си в избирателните списъци. Правилата на ЦИК са ясни - всеки има право на това, но за целта трябва да си подал заявление по образец и да си включен в избирателния списък по настоящ адрес или да си лице, което е изрично посочено в Изборния кодекс, притежаващо специален документ, издаден от общинската администрация по постоянен адрес.

Оказа се, че в Кърджалийско може да се гласува с невалидно заявление и дори със сгрешено ЕГН.

Изборите в област Кърджали приключиха с категорична победа за кандидата на БСП и новоизбран президент - Румен Радев. Бившият ръководител на Военновъздушните сили (ВВС) получи 69% от гласовете в региона, срещу близо 28% за кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева.

Ударно гласуваха и българите в Турция. Резултатите – партията на Лютви Местан мобилизира повече избиратели в Турция.

Как бяха мотивирани/сплашвани гласоподавателите в Турция?   

Дни преди изборите турският вестник "Миллиет" написа, че партия ДОСТ е обещала да подсигури за кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева 500 хил. гласа от Турция.

Обещанието не беше изпълнено. Може би защото толкова преселници с български лични карти реално не живеят в Турция. Според данните на турската служба ГРАО с български лични карти в Турция живеят 120 хил. души.

И все пак в Турция изборите спечели Цецка Цачева с 21 207 гласа. Румен Радев я  следва с 15 220 гласа. При висока избирателна активност от 38 624 хиляди гласа.

Снимка: bTV

На парламентарните избори само преди две години гласувалите бяха само с 20 хиляди повече при четири пъти повече секции.

В Бурса избирателите са предпочели Цачева или ако допуснем, че са се вслушали в призива на партийния лидер Лютви Местан – печели ДОСТ.

В Истанбул силите са изравнени. В Измир и Анкара печели ДОСТ. В промишления град Чорлу печели генерал Радев или ДПС.

Градът е на 30 километра от пристанището Текирда и производството и фабриките, които вече не могат да намерят място в Истанбул се местят в Чорлу. По официални данни градът има 300 хиляди жители. По неофициални са 600 хиляди. Градът е изселнически.

Как обаче се провеждаше агитацията в Турция.

Два плаката, които агитират да се гласува и да се избере номер 17 – кандидатът на ГЕРБ Цецка Цачева, на турски език са залепени до джамията в българския квартал „Шейх синан махлеси” в Чорлу.

С плаката се обяснява, че гласуването вече е задължително. В деня на изборите противниковият лагер вече се е намесил. На следващия ден номера на бюлетината вече е откъснат от плаката.

Питаме лидерите на ДПС и ДОСТ - двете български партии с най силно влияние сред българските изселници в Турция, съдържа ли плакатът заплаха. Те са заедно в двора на секцията, в която се гласува най-активно.

Билгин Йнджеоглу, лидер на местната организация на ДОСТ в Чорлу, твърди, че в плаката няма нищо притеснително – само информирал, че има избори и хората с двойно гражданство могат да гласуват.

Плакати със заплахи към избирателите, че ще им отнемат личните карти ще им спрат пенсиите се разлепват в други турски градове.

Основно обаче този път се агитира чрез „Фейсбук”. Разпространяват се снимки с главни герои Тодор Живков и Сергей Станишев, с вкарания в затвора политически лидер на кюрдите  Селахатин Демирташ.

Сред избирателите се разпространява и слух, че ако не гласуват правилно, няма да ги пуснат да видят роднините си в България.

Определящ ли е вотът на българите в Турция?

Турция е държавата, в която организацията на изборите има значение за крайния резултат от всеки един вот в България.

На тези избори това се потвърди – в една секция гласуваха над 2400 души. Невиждан досега прецедент. Организаторите на изборите предупреждават, че гласовете от Турция могат да решат изборите. На  предишните парламентарни избори оттам дойдоха почти четири мандата.

През 2009 г. Конституционният съд касира 18 хил. гласа от Турция, защото според експертизата повече от 900 души не можело да гласуват на едно място. Тогава съдът лиши ДПС от един мандат и го даде на ГЕРБ.

Миналата година Европейският съд по правата на човека обаче осъди България заради това решение, но не върна депутатското място  на ДПС.

Изводът от тези избори – ограничаването на броя на секциите мобилизира избирателите в Турция дори за избори като президентските, които не са важни за тях.

На парламентарните избори турските гласове ще решат формата на бъдещо коалиционно правителство, прогнозира журналистът Мехмед Ходжов

Прогнозата за следващия вот – ако Турция и Русия запазят добри отношения, едната от двете турски партии ще отпадне от сцената. Ако и двете запазят позиции, борбата ще е свирепа.

Вижте повече във видеото: