БСП е единствената партия, която реди абсолютно демократично листите си за предстоящите парламентарни избори. Това заяви пред bTV водачът на социалистическата листа в Благоевград и бивш външен министър Кристиан Вигенин. Твърдението му бе повторено и от втория в листата д-р Владимир Паднев.

Така БСП даде сигнал за туширането на напрежението в местната организация, която се раздираше от драми кой да е водач на листата.

Срещу номинацията на Вигенин, който е избор на председателя на БСП Миков, реагира остро цялата пиринска организация. На заседанието на областния съвет Корнелия Нинова беше подкрепена от 22-ма социалисти за водач на листата, а Емил Костадинов получи 19 гласа. За бившия външен министър гласуваха само двама. Този вътрешен вот предопредели налагането на водач на листата от централното ръководство на партията, тъй като нито един от тримата не получи нужните по устава 50%+1 глад от 44-ата членове на областния съвет и се приема, че не е излъчен кандидат.

Вигенин обясни, че БСП е дала шанс на благоевградската структура на партията да излъчи обединяваща фигура, но това не се е случило и затова се е наложило Националния съвет да посочи, който ще бъде пръв в листата.

Въпреки раздорите, Вигенин заяви, че усещането му е, че организацията го приема и може да работят заедно.

В разговора се включи и вторият в листата д-р Владимир Пандев, който заяви, че сегашната й подредба е най-добрата възможна. По думите му не били важни водачите, а идеите, тъй като страната имала нужда от леви идеи. ”На второ място идват и хората. БСП е най-демократичната партия”, каза д-р Пандев.

Вигенин критикува остро служебното правителство, което по думите му се явявало подготвителен екип на ГЕРБ. Много кадри на ГЕРБ влизат във властта през служебния кабинет. Бяха сменени осем областни управители. Това създава въпроси около изборния процес, коментира той.