Когато ни бъде връчен мандат за правителство, ще го върнем. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на пресконференция след обявяването на изборните резултати от президентския вот.

„БСП е последователна в позициите си, още при формирането на парламента заявихме, че с 38 депутати няма да участваме в управлението”, подчерта тя минути, след като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че правителството ще подаде оставка след поражението на Цецка Цачева на балотажа.

„Ще се борим да сме първа сила на предсрочните избори и да сформираме правителство”, допълни Нинова. По думите й БСП няма да участва "в никакви конфигурации" в рамките на това Народно събрание.

Тя благодари на гласувалите за Румен Радев. 12% от тях били от ГЕРБ – 240 000 души. На второ място идват ДПС – 9,9% (200 000 души). „Благодаря на тези българи”, подчерта по техен адрес Нинова.

Още 7% идват от редиците на Патриотичния фронт (140 000 души) и по 4% от АБВ и РБ (по 80 000).

Румен Радев също благодари на гласоподавателите на ДПС, като подчерта, че решението на движението да застане за него не е било решаващо. „Що се отнася до етническия мир, мисля ,че България трябва да запази своята политика. Ние имаме един наистина работещ модел. Най-важно е и аз ви гарантирам, че ще се ръководя от законите от спазването на човешките права и диалог с всички партии и с българските граждани“, коментира той.

Снимка: Ладислав Цветков

Нинова нападна Бойко Борисов, като заяви, че „между нас има един лидер, който се опитва да внушава страх и дестабилизация на страната”. Тя иронично го похвали за това, че е спазил обещанието си да подаде оставка при поражение на Цачева („Добре, че го изпълни, поне веднъж е последователен).

Тя призова останалите политически лидери парламентът да продължи работата си с две основни цели – приемане на бюджета за 2017 г. и осъществяване на политически диалог за промяна на изборните правила, „както народът иска”.

Нинова уточни, че призивът й е към ГЕРБ, като и тя, и Румен Радев изразиха мнение, че с последните си действия Бойко Борисов се е показал като човек, който не е държавник.