В началото на 49-ия си конгрес БСП обяви, че се готви за властта и поема курс към промяната. Форумът обаче не мина без скандали и интриги.

Червените обещаха десетки социални придобивки и да се борят за отмяна на санкциите срещу Русия. Конгресът се очакваше с напрежение заради намерението на Нинова да пенсионира старите кадри в БСП. Това ще стане с поправка в устава, забраняваща един партиец да е депутат повече от 12 години.

Очакванията за силен отпор срещу изваждането на старите кадри от властта се провалиха още в началото.

Силите на вътрешната опозиция обаче събраха само 66 гласа от общо 728. Така интригата умря още в началото, но не и недоволството.

Решителната битка за устава и въвеждането на забраната за таван от 12 години в парламента остана за утре.

„Под предлог че се обновява партията се правят тези резки промени, които търсят комфорт за председателя”, заподозря Атанас Мерджанов. Георги Божинов беше даже по-директен: „Иска да даде партията в ръцете на един тесен кръг, който иска безпроблемно да я консумира докато я ликвидира”.

КОЙ ще е премиер

Корнелия Нинова обяви курс към промяна, която започнала още с избора на Румен Радев за президент. Според нея, има две Българии - тази, в която живеят хората и друга, паралелна държава на мафията и корупцията: „10 милиарда лева за парлелната държава. Ние ще закрием тази паралелна държава”.

Нинова поиска „когато български политик влезе на международната сцена, с респект да се казва - влиза България”.

Оказа се, че съпартийците на Нинова вече имат и готов управленски вариант. „Кой ще поеме отговорността? Лидерът на партията Корнелия Нинова трябва да е нашият кандидат за премиер”, предложи Сергей Станишев.

Няма леви, няма десни

Освен че се кани да управлява, БСП днес преформатира своята коалиция и си смени името, с което се явява на избори.

Вместо „БСП - лява България”, вече ще се казва „БСП за България”.

Тоест, „лява” отпада.