Националният съвет на БСП изключи Георги Първанов, Румен Петков и сподвижниците им от АБВ. Това решение е взето на заседание снощи и беше потвърдено от пленума на Столетницата, който се провежда днес.

Решението е под формулировката „самоизключване" от партията, тъй като АБВ ще има своя листа за евроизборите през май. То ще важи освен за Първанов и Петков, за още 7 души, сред които са кметът на Перник Росица Янакиева и  бившият лидер на соцпартията в Монтана Емил Константинов.

Решението е прието с 85 гласа "за", трима са били "против", а двама са се въздържали.

Мотивите на БСП за самоизключването са "системно нарушаване на уставните норми, изразяващо се в активна дейност в подкрепа на друга листа, нарушаване на единството и единодействието на партията и неизпълнение на колективно взетите решения".

Социалистите са констатирали, че и проф. Георги Близнашки автоматично си е прекратил членството, заради "публичните му изявления и действия срещу партийните политики и решения и саботиране на обществена подкрепа за решенията на органите на БСП в полза на друга политическа сила". Близнашки оглави инициативния комитет, който събира подписи за провеждане на референдум за изборните правила. Допитването беше инициирано от президента Росен Плевнелиев.

Реакции


Националният съвет на БСП няма правомощия да изключва и да обявява самоизключване, заяви в Перник лидерът на АБВ Георги Първанов. Той посочи, че не е изневерил на партията. Не сме избягали от служебните си задължения, хванали сме се за много сериозна работа, заяви Първанов и добави, че АБВ има намерение да спечели сегашните и следващите избори.

По думите му АБВ не е изневерило на очакванията на хората, а това са направили "онези на Позитано". Според Първанов с акта на изключване е "гарантиран интересът на кръжеца и на тези, поставили чадър над тях".

„Това, което се случва с българското ляво политическо пространство, няма нищо общо с това, което се случва с водещите европейски леви политически сили. У нас има съществена разлика между това, което политиците ни говорят, и това, което правят”, допълни Ивайло Калфин. Той посочи и скандалите около търговската верига Lafka от една страна и говоренето за борба с монополите у нас - от друга.

„Продължавам да не разбирам - какво налага такава омраза и страх. Не разбирам факта, че грубото загърбване на конгресни решения, на лъжата и манипулацията, се приемат като норма на поведение на ръководството на БСП. И тогава, когато си отстоявал да се изпълняват решенията и поетите пред стотици хиляди хора ангажименти, да ти се търси сметка”, заяви и другият „отцепник” Румен Петков.

Обяснението на Янаки Стоилов от БСП прозвуча доста „категорично” в този контекст. „Силата на това решение е в приключването на тема, която внася пълна яснота по въпроса, така че то в много по-голяма степен констатира определено положение, информира партията и обществото и дава сигнал за намерението на партията да пази своето политическо достойнство, така че когато идват критики от тази посока, да се знае, че те вече не са критики на хора, които принадлежат към нея”, каза той на брифинг по повод взетите на пленума решения за „самоизключване” на подкрепящите АБВ.