БСП даде срок до началото на следващата седмица социалистите, заявили симпатии към АБВ, да вземат окончателно решение в коя „политическа градина” ще влязат. В столетницата от седмица приканват колегите си за самоопределение, а поставената крайна дата говори, че вероятно ще се стигне го решения на контролния орган в партията за изключване на хора от червените редици.

„Очакваме до началото на следващата седмица хората, които заявиха регистрирането на паралелна листа за предстоящите евроизбори, публично и ясно да заявят дали поддържат своята позиция, или ще прекратят всякакви действия по регистриране на тази листа”, каза на пресконференция във вторник Мая Манолова.

„БСП е партия на единомишленици, която се основава на принципа на демократичното единство. Несъгласните с взетите решения би следвало да не пречат за тяхното реализиране. Без коментар е задължението на социалистите да работят и да подкрепят листите на БСП и издигнатите кандидати във всяка една изборна кампания”, допълни тя, като посочи, че подобни действия не разширяват базата на левицата, както се твърди, а работят директно срещу БСП.

Манолова продължи: „Понеже аз съм вярващ човек, мога да кажа с едно изречение как се нарича това в църквата – разкол. Ако едно такова поведение не бъде преосмислено и няма ясен, публичен знак, че действията по регистриране на паралелна листа ще бъдат преустановени, ще има своите последствия. Става дума и за морална оценка на това поведение. Ние сме достатъчно либерална партия, всеки може да каже своето мнение, но регистрирането на паралелна листа е грубо действие”.

„Правим го не заради ръководството на БСП, не от гола амбиция, а заради отговорността, която имаме към партията. Такова е очакването на редовите социалисти”, обясни Манолова.

Колегата й Димитър Дъбов, който е заместник-председателят на Националния съвет на БСП, бе по-голям оптимист, като каза: „В партията има очакване, че хората, които са членове на БСП, начело с Георги Първанов, ще преосмислят своята позиция, и в най-кратко време ще се откажат от поддръжката си на проекта АБВ”.

„Ако това не се случи, уставът на БСП е еднакъв за всички – за мен, за Георги Първанов, за Румен Петков. На конференциите на БСП са приети над 70 декларации, свързани с опитите за реанимиране на проекта АБВ. Има силна остра реакция от страна на партията. Има реакция и от социалистите от Монтана. На проведената среща с председателите на областни и общински съвети в Пловдив еднозначно беше изказано категоричното несъгласие на партията с това, което се случва”, заяви Дъбов.

Националният съвет най-вероятно ще бъде насрочен за 1 февруари.

ГЕРБ няма да стъпва вляво

Междувременно от ГЕРБ обявиха официално, че свързването им с „новия проект в лявото политическо пространство” е спекулация. „Ще бъде изпратено писмо от Изпълнителната комисия на ГЕРБ, че партия ГЕРБ няма нищо общо с каквито и да било проекти и че ГЕРБ няма да участва в коалиции с политически субекти от левия политически спектър. Нека да се спре с прехвърлянето, което се опитва да прави лидерът на БСП Сергей Станишев от болната глава на здравата”, каза Димитър Главчев.