Последните бедствени ситуации в страната, свързани със серията силни земни трусове в района на Перник и проливните дъждове, довели до наводнения из цяла България, станаха повод за изготвянето на специален законопроект от парламентарната група на Коалиция за България. Предложението в документа, който предстои да бъде внесен за гласуване от депутатите, е да се възстанови закритото Министерство на извънредните ситуации.

Инициативата на червената партия обяви нейният председател Сергей Станишев, който посети Перник, за да се запознае с щетите, причинени от земетресенията, разтърсили града и близките селища. По думите му ситуацията с наводненията и трусовете ясно показва, че е необходима специална институция, която да бъде ангажирана с превенцията, защитата на населението и възстановяването на щетите. „Това е верният път и е необходима ясна нормативна уредба”, подчерта пред перничани Станишев.

Министерството на държавната политика при бедствия и аварии беше създадено през 2005 година и съществуваше само при управлението на Тройната коалиция. Институцията, която по-късно бе преименувана на Министерство на извънредните ситуации, се оглавяваше от вицепремиера Емел Етем от ДПС. Към нея кабинетът „Борисов” многократно отправяше обвинения в „престъпно бездействие” и некоректна финансова политика на ведомството по време на кризисни ситуации като тежките наводнения в областите Пловдив и Пазарджик през 2007 година.

От Тройната коалиция обаче и досега отричат някога министерството да е било замесено в злоупотреби и продължават да наблягат на необходимостта от подобна институция. „Голяма управленска грешка е закриването на Министерството на извънредните ситуации. Гражданска защита в момента е в периферията на МВР и над 40 млн. лева за превенция на бедствията в последните години са пренасочени за текущи разходи на МВР при пълна непрозрачност”, заяви още Станишев в Перник.

Политикът призова правителството да помисли за създаването на катастрофичен пул, гарантиращ набиране на средства, които да се управляват от държавата. „В Румъния такъв е създаден още през 2008 година, като голяма част от хората и сградите са включени в него”, посочи лидерът на БСП. По думите му този фонд управлява близо 300 милиона евро, като парите едновременно служат като резерв при бедствия.