Проливните дъждове в цялата страна отнесоха мостове и срутиха пътища. На много места паднаха валежи от 20 до 40 литра на квадратен метър. 

Застрашени от проливните дъждове са областите Ловешка, Габровска, Плевенска, Великотърновска, Търговищка, Шуменска, Разградска и Силистренска.

Заради пороите се покачи нивото на десетки реки. Най-голям риск за локални разливи има в районите близо до речни корита в Централна и Северна България. Такава опасност засега е в сила за реките Осъм, Вит, Янтра и техните притоци.

Безсънна нощ изкараха обитателите на улица „Меден дол" в Карлово, след като малко след 2 часа водата от близкия канал излезе от бетонното корито и заля с половинметрова вълна асфалтовата настилка. Намесата на „Гражданска защита" и големият наклон на улицата попречиха на водите да предизвикат сериозни щети в близките къщи. През целия ден доброволци пълнеха чували с пясък и укрепваха бреговете на канала.

Кадри на преливаща река в Карлово получихме в рубриката „Аз, репортерът”.

Дъждовете и повишените речни нива доведоха и до ново бедствие в карловското село Дъбене, което бе наводнено само преди 20-ина дни. Този път се скъса дига на реката край селото и наводни поколо 500 декара ниви. За щастие водата не достигна къщите на хората.

Поражения от дъждовете има и във врачанското село Долна Кремена. Там местната река излезе от коритото си и отнесе железен мост, който се използва от половината село. Залети са дворове и градини в съседство. Под напора на водата е паднала и една къща, за щастие - необитаема.

Интензивните валежи започнаха в неделя. В Карнобат се изсипаха 37 литра на квадратен метър. Поройният дъжд в столицата наводни улици и къщи в Западен парк. Най-пострадали са в столичния квартал „Факултета”. Заради липсата на канализация, някои улици, които са на наклон, се превърнаха в истински реки.

Проливните дъждове активизираха много свлачищa. На пътя към прохода Петрохан е въведено ограничаване за превозни средства над 5 тона заради пропадане на пътното платно. Свличане на земна маса е имало и в местността Боаза край Търговище.

Снимка: Аз, репортерът
Снимка: Аз, репортерът

Ново свлачище на пътя между селата Гинци и Годеч затрудни движението през прохода „Петрохан”. На 3-4 километра преди кръстовището за Годеч участък от пътя е пропаднал в дерето. Движението е в едната лента.

Движението по пътя София-Варна не беше затворено, но за кратко време се оформи опашка от автомобили. Екип с тежка земекопна машина отстрани падналата пръст на пътното платно. На няколко места пътища бяха блокирани от паднали скали и отломки.

Пропаднали пътища и пропукана къща вследствие на проливните дъждове през последните дни има в община Неделино, съобщи кметът Стоян Беширов. Пътищата около селата Средец, Козарка, Върлино и Раевица са пред затваряне заради пропаднали участъци по около 10 метра. Според местните власти до Козарка и Върлино няма обходни маршрути, по които може да се стигне.

От село Мугла пък сигнализираха за подкопани подпорни стени по пътя към населеното място. Една от стените е в района на затворническо общежитие. Вследствие на продължителните валежи непрекъснато падат камъни по пътното платно към Мугла. Активизирало се е и свлачище, което временно затвори пътя за селото.

Населението по поречието на река Струма е предупредено за високи води, съобщиха от МВР-Кюстендил. Според информацията се източва язовир „Студена”, а по поречието на реката е подадено предупреждение за следене нивото й.

Очакваме вашите снимки и видеоматериали от ситуацията в страната в рубриката „Аз, репортерът”.