БСП настояват председателят на Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ) Лазар Лазаров да подаде оставка, обявиха на брифинг в парламента червените депутати Кирил Добрев и Жельо Бойчев. Мотивите са злоупотреби с обществени поръчки.

Бойчев и Добрев ще внесат сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров относно начина на разходване на средства от АПИ за ремонтите на Републиканската пътна мрежа.

„ГЕРБ обещаха, че ще демонтират модела „Кой”, не само, че не го демонтираха, но го надградиха. Обещаха, че ще разрушат и разбият обръчите на фирми, които са били във властта, не само, че не направиха това, но и си изградиха свои компании и обръчи от фирми”, коментира Бойчев.

Той даде за пример фирмата "Агромах". По думите му от отговор на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова до депутатите става ясно, че за периода от септември 2014 г. до април 2016 г. тази фирма ударно печели обществени поръчки с възложител МРРБ, в частност АПИ, на стойност около 293 800 000 лв.

Към тази сума не сме добавили парите за довършване на магистрала "Марица", лот 1, магистрала "Струма", лот 4, както и средствата за рехабилитация на магистралите "Тракия" и "Хемус", уточни депутатът от БСП.

Сигналът до прокуратурата ще се отнася за начина, по който АПИ изразходва всички тези средства, които се отпускат за ремонт на пътища, подчерта Бойчев. Според него няма съмнение, че такъв тип средства могат да бъдат изразходвани само със съгласието на Лазар Лазаров.

Твърденията на депутатите от БСП за злоупотреби при изграждането и ремонта на пътната инфраструктура не отговарят на истината. Това каза в отговор шефът на Пътната агенция Лазар Лазаров, който е на посещение в Казахстан.
Той обяви, че е готов на всякакви проверки.