БСП поиска оставката на председателя на Комисията по правни въпроси Данаил Кирилов. Депутатът от БСП Янаки Стоилов пречете декларация от името на партията, с която беше поискано отстраняването на Кирилов.

Социалистите мотивираха искането със скандала, който се разрази малко по-рано в пленарната зала, както и с допълнителния доклад за промени по Изборния кодекс, който бе раздаден в залата. Стоилов нарече доклада „фалшификат”.

Спомняме си времето, когато при предишния управленски мандат на ГЕРБ бяха фалшифицирани приети закони. Тогава обаче ставаше дума за един отделен законов текст, каза Янаки Стоилов.

„В резултат, на което последваха оставките на председател и зам.-председател на две постоянни комисии. Фалшификатът, който ни беше представен като доклад на комисията, поставя категорично въпроса за нашето искане за оставка на председателя на Комисията по правни въпроси Данаил Кирилов”, обясни социалистът.

Стоилов припомни, че самият той беше председател на тази комисия и знае колко големи и тежки са нейните отговорности и задължения. „Комисията в най-голяма степен трябва да бъде пример за останалите органи на парламента да действат в съответствие с правилника на Народното събрание”, заяви Стоилов.

Програмата на депутатите предвиждаше днес да приключат с приемането на промените в Изборния кодекс на второ четене. Депутатите обаче пак се скараха. Скандал предизвика тайно заседание при зам.-председателя на парламента Димитър Главчев, на което опозицията не е била поканена.

След това депутатът от ДПС Хамид Хамид предложи от името на ДПС отлагане на дебатите и гласуването на Изборния кодекс за след ваканцията.

„Нека с този мракобесен Изборен кодекс да не разваляме ваканцията. С днешния ден проваляме празника не само на народните представители, а на целия български народ”, каза още Хамид. Предложението, обаче бе отхвърлено.

Цецка Цачева насрочи председателски съвет, тъй като Данаил Кирилов се качи на трибуната по време на пленарното заседание, а БСП започнаха да скандират оставка.