Безпрецедентното съвместно изявление на посланиците на Франция и Германия в София, които настояват България да се откаже от олигархичния модел на управление, а властта да се вслуша в гражданското общество, не се отнасят до БСП, защото тя била в управлението само от месец и половина. Тази позиция на социалистическата партия бе обявена от Румен Йончев в студиото на bTV във вторник.

Ден по-рано Филип Отие и Матиас Хьопфнер обявиха, че „България трябва да се откаже от олигархичния модел на управление”. Според от БСП обаче този модел не датира от месец и половина, а от много повече. По думите на Йончев олигархичния модел бил наследен от ГЕРБ и по-скоро правителството на Орешарски има проблем с него, отколкото да е негов създател.

В същото време обаче Томислав Дончев направи коренно различен прочит на писмото на дипломатите. Според него то е „червен картон” за управляващите.

Според Йончев свалянето на олигарсите е приоритет за правителството на Пламен Орешарски, заедно с нуждата от ликвидиране на модела. Бившият министър по еврофондовете коментира, че ГЕРБ не управлява от 4 месеца и е странно да получава обвинения за всички проблеми в държавата.

България като акционерно дружество

Червеният депутат зае позицията, че посланиците на Франция и Германия се държат като акционери в акционерно дружество. „Поведението напомня на поведението на акционери в българския демократичен проект, които искат възвращаемост. Да не забравяме, че най-големия инвеститор е българските граждани, всеки един от нас е данъкоплатец. Всеки от нае е инвестирал много повече от Германия и Франция.“, заяви Йончев.

По думите му те са уловили настроенията на улицата и дават правилен анализ и правилни препоръки. Например въпроса с упарвителя на здравната каса, след като всички искаха оставката на д-р Цеков. Тази тема приключи вече”, посочи червеният депутат. Томислав Дончев пък обърна внимание на влошения имидж и външнополитическите щети, нанесени от нестабилността в страната.

Несъответствието ГЕРБ - пленарна зала

„Ние влязохме в парламента и се опитахме да сме опозиционна сила, но това нямаше ефект, нито едно предложение не беше прието, да не коментирам поведението на някои партии”, оправда Дончев липсата на партията в пленарна зала и призива на посланиците да се върнат и да бъдат опозиция. По думите му ГЕРБ е в „режим на отечествен фронт в пленарната зала.” От БСП пък дефиницията за липсата на партията на Борисов беше „екстремизъм.”

„Чуваме гражданското общество и парламента се опитва да улови исканията на хората и да ги преведе в законодателството, но за нов избирателен закон са нужни месеци”, посочи Йончев, който сам заяви че наблюдава вечерните протести. За оставка обаче не може да се говори, категоричен беше той. „Орешарски заяви, че оставка ще има когато парламента не подкрепя правителството.”

Изгубени в превода

Двамата представители се съгласиха, че премахването на олигархията и задкулисието е приоритет на следващия кабинет. „На дипломатичен език писмото на посланиците казва, че 22 години стигат”, смята Йончев. Според представителя на БСП тази задача ще бъде изпълнима, ако ГЕРБ се върне в пленарната зала. От своя страна Дончев повтори позицията, че партията ще дебатира само измененията в Изборния кодекс.

Различни тълкувания направиха депутатите и на думите в писмото засягащи президента Росен Плевнелиев и изявлението му в петък. „ На президента е подсказано, че ролята му е особено важна в момента и има лека препоръка да не се плъзга в посоката на партийното строителство”, „разчете” чревният депутат. Синият от своя страна похвали способностите му в теорията на превода и заяви, че президентската институция в момента е единственият крепител на европейските ценности. „След това писмо дните са преброени”, коментира Дончев.