БСП ще търси подкрепа основно от АБВ, "Атака" и независимия депутат Велизар Енчев за подписи за искането до КС във връзка със заема от 16 милиарда лева, каза председателят на БСП Михаил Миков на пресконференция след заседанието на ИБ на БСП.

„Основно към тях е адресирана нашата покана и това е нормално, след заявките, които се чуха в публичното пространство, и техните позиции по отношение на заема”, коментира той, като уточни: „В това няма закачка, това е съвсем искрена покана”.

На въпрос за исканата оставка на заместник-председателя на БСП Драгомир Стойнев, Михаил Миков отговори, че в последните месеци много оставки са се искали в БСП и не трябва да се привнася някакъв особен драматизъм в откровената и демократична дискусия, която се случва в БСП. „Имаме партийни механизми, ще разгледаме тези въпроси и ще постъпим според устава и преценката на органите. Мен ме впечатли, че лидер на партия в управляващата коалиция поиска пет оставки на министри, тук възниква по-същностен въпрос за стабилността на правителството”, отбеляза той.

По повод на взаимодействие с АБВ на местните и президентските избори, Миков коментира, че е малко прибързано да се коментират президентските избори. Той напомни, че НС на БСП е приел коалиционната рамка за местните избори и там много ясно са очертани и потенциалните партньори, и формите, в които се получава това партниране.

„Там ясно са очертани и възможностите за подкрепа на общи кметски кандидатури в определени места и тук не изключваме нито АБВ, нито "Движение 21", нито други партии. Не бива да се търси уникалност на никого, всеки трябва да доказва политиката с делата си”, коментира Миков.

От БСП съобщиха, че традиционно ще отбележат 1 май в цялата страна. „Първи май е добър повод да акцентираме върху неравенствата в доходите, в данъчното облагане и необходимостта от друг данъчен ред, от друга, по-справедлива данъчна система, свързана с прогресивното подоходно облагане. Иска ни се това да бъде ден, на който българските граждани заявяват гласа си за една по-справедлива държава”, отбеляза лидерът на червените.