БСП отбеляза празника на труда 1 май с традиционния си минтинг шествие в София.

На събитието присъстваха представители на партиите от коалиция „БСП за България“ и други леви формации, на КНСБ, Национален синдикат „Защита“, граждански и неправителствени организации, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Отечествения съюз, Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите. Според левицата в митинга са се стекли над 8000 души.

Основните лозунги на протеста бяха срещу сивата икономика и за справедливи заплати и пенсии.

„БСП има мисия, тя има име и това име е „Справедливост“. С вашата сила и с нашата воля ще постигнем тази справедливост“, заяви лидерът на партията Корнелия Нинова на митинга.

Тя припомни, че честванията на 1 май са започнали преди 131 години в Чикаго, но и днес хиляди хора по цял свят протестират в САЩ, Русия и Европа.

„Заедно с нас те искат по-добри условия на работа, адекватно заплащане и условия за сигурност“, каза Нинова и подчерта, че дори и след 131 години проблемите остават нерешени и дори са станали по-големи. „Днес съществува много по-модерна експлоатация на труда – неплащане на осигуровки за здраве и пенсия, работа в нечовешки условия. Днес много работници не смеят да вдигнат глава, защото няма да получат и малкото, което получават. Днес сме тук, за да им вдъхнем кураж и надежда, да защитим техните права“, заяви Нинова.

Тя подчерта, че съществува „паралелната държава“. „Онази държава, в която малцина богатеят незаконно на гърба на народа си. Опитват се да ни купят с постове и с власт, но няма да се поддадем, защото нашата битка не е за един ден“, категорична беше Нинова.

„Гневни сме, защото бедността убива България“, заяви Калоян Паргов.

БСП бяха обявили сборен пункт пред Парламента и маршрут до Борисовата градина. По средата на пътя, на паметника на Съветската армия обаче, бяха пресрещнати от контрапротест, който ги освирка. Двете страни размениха гневни и дори обидни думи, но до физически сблъсъци не се стигна.

В района имаше и много полиция.

Всъщност контрапротестът беше под надслов „Хайка за вълци“ и беше насочен и срещу българското подразделение на руския мотоклуб „Нощните вълци, които също бяха дошли.

Снимка: Ладислав Цветков

Шествието мина покрай паметника на Съветската армия и завърши в Борисовата градина с кебапчета, бира, кюфтета и музика.

Днес поздрав по случай Деня на труда отправи и Бойко Борисов. Лидерът на ГЕРБ заявява, че работещите хора са локомотивът на развитието и създават силната икономика и високите доходи.