Социалистите, съвместно с правителството на Пламен Орешарски, започват нова серия от преговори с всички заинтересовани страни от актуализацията на бюджета. След провеждането на разговорите Коалиция за България ще поиска свикване на извънредно заседание на парламента, който вече е в лятна ваканция. Това стана ясно на експресен брифинг на БСП без възможност за журналистически въпроси, след като президентът обяви, че налага частично вето на Закона за актуализация на държавния бюджет за 2013 година.

„Червените” в лицето на Антон Кутев като говорител и на Атанас Мерджанов като присъствие обявиха, че са очаквали този ход на Росен Плевнелиев и не са изненадани. Учудване у тях обаче будела „злонамереността в прочита” на държавния глава, който по-рано обяви, че е липсвала прозрачност обяснението къде ще отидат парите от предвидения заем от един милиард лева.

„Под съмнение стоят мотивите на президента, доколкото не можем да приемем обвиненията в непрозрачност на тази актуализация и в липса на диалог. Ако президентът е проспал бюджетната процедура, в нея ясно бяха заложени становищата и на синдикати, и на работодателски организации и доколкото си спомням – те всичките подкрепяха актуализацията. Сред толкова експертни аргументи къде отиват парите, ветото показва, че вече аргументите не са експертни, а политически. Това са опити на президента да се намеси в процес, който не е в правомощията на президентската институция”, коментира Кутев.

Той отново припомни трите основни направления, в които са предвидени да отидат парите от заема, според управляващите - разплащания в бизнеса, социални плащания, подкрепа за фискалния резерв. „И в трите направления има тежки дефицити, предизвикани от всички възможни функции на президента. Като човек, който назначаваше служебното правителство, той носи отговорност. Като бивш министър в правителството на ГЕРБ, също носи отговорност. Този бюджет поправя грешките, които лично той, партията, от която произлизаше, служебното правителство – тези сили направиха куп бели, които тази актуализация цели да ремонтира”, каза Антон Кутев.

Изразявайки мнението на социалистите, че тази стъпка на Плевнелиев не е добра практика, той заяви, че ще действат „позитивно” с предвидената серия от разговори с всички засегнати страни.

След блиц изказването си Кутев не даде шанс за журналистически въпроси, тъй като „форматът” не го позволявал.