Бившият зам.-министър на енергетиката в кабинета на Тройната коалиция Явор Куюмджиев нарече „груба инсинуация” твърденията, че НЕК е ощетена с 36 млн. лв. заради „необоснована рискова финансова сделка” с БНП Париба за АЕЦ „Белене”.

Разкритията направи преди ден Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), която Куюмджиев нарече „придворна агенцийка на бившите управляващи”.

„Наглостта на бившите управляващи и на придворната им агенцийка за държавна финансова инспекция просто нямат край,” заяви социалистът. По думите му, до май 2009 г. са платени 500 000 евро, а останалото - след 18 ноември 2009 г, когато на власт са ГЕРБ.

Той критикува прокуратурата, че щяла да проверява „много сериозно” договорите по АЕЦ „Белене” в периода между 2005 г. и 2009 г., когато на власт е била Тройната коалиция и договорите са бил сключени, но не и последвалия мандат на ГЕРБ. Едновременно с това Явор Куюмджиев се възмути, че прокурорската проверка на договорите за мини „Марица Изток” 1 и 3 ще обхване периода между 2001 г. и 2009 г., но не и предишния мандат, в който са подписани контрактите.

Явор Куюмджиев алармира, че фирмата „Булгартрансгаз”, която е спечелила търга за ремонт на магистралните компресорни станции за 135 млн. лв., няма „никаква компетентност в областта на енергетиката”, има „нулев опит в изграждането на газопреносна мрежа” и „нулеви знания за реконструкция на компресорни станции”.

„Това поражда въпроса колко от тези пари ще бъдат прехвърлени на ГЕРБ за изборите? Как така фирма, която няма абсолютно никакъв опит получи такъв договор за нещо, което е от стратегическа важност за българската енергийна система,” допълни Явор Куюмджиев.

Той нарече служебния кабинет „Б отбор” на ГЕРБ, чрез който бившите управляващи продължават да „нанасят вреди на енергетиката и на България”. Куюмджуев сравни позицията на Марин Райков за нов анализ на проекта „Южен поток” със заканата на бившия вицепремиер Симеон Дянков „да пляскаме руснаците”.

В критиката си към служебния премиер Явор Куюмджиев стигна до генералния извод, че „отношението му към Русия ще довете до влошаване на двустранните отношения между България и Русия”. Като аргумент социалистът изтъкна, че Марин Райков не е пуснал руските самолети на територията на България по време на войната в Косово в края на 90-те години.

Той припомни, че по време на кризата в Косово, Райков забранил прелитането на руски самолети през територията на страната ни. „Неговото отношение явно към тази страна може би ще доведе до някакво допълнително влошаване на отношенията ни с тях,” бе заключението на Явор Куюмджиев.