БСП обяви в парламента, че заместник-министър е изнудвал транспортния бранш у нас.

На брифинг в Народното събрание Георги Свиленски обави, че зам.-министърът на транспорта Ангел Попов е събирал пари от колегите си превозвачи с цел уреждане на разрешителни за превоз на товари. Периодът на незаконната дейност е 2012-2014, когато той е председател на браншова организация.

Свиленски посочи, че при сформирането на правителството по-рано тази година е имало съпротива от целия транспортен бранш относно назначението му и Националното сдружение на българските превозвачи е сезирало премиера за това изнудване.

„Цялата ситуация по това как ги е събирал и предавал, от чие име и на кого е трябвало да ги предаде са го написали тогава. 6 месеца след този сигнал продължава да бъде зам.-министър на транспорта“, обясни Георги Свиленски.

„Освен писмото, което е заведено в МС за действията на този човек, има и декларация от човек, който е дал пари на Попов. Застанал е с трите си имена, фирма и адрес и декларира, че е дал пари за разрешение“, коментира още депутатът. „Задаваме въпроса министър-председателят сезирал ли е прокуратурата, ако не го е направил за 5 месеца още утре на базата на сигналите, които са пристигнали при нас, като народни представители сме длъжни да го направим. Иначе ще се окаже, че прикриваме престъпление“, заяви Георги Свиленски. „Когато се говори за борба с корупцията няма как да водиш борба, когато на управленските места има хора, които с действията си причиняват корупционни практики“, каза още той.

По-късно главният прокурор Сотир Цацаров се самосезира по повод публикациите, според които зам.-министърът на транспорта е изнудвал превозвачи.

В хода на проверката ще бъдат поискани обяснения от депутата Георги Свиленски и зам.-министъра Ангел Попов.

Ще бъде поискана и информация от кабинета на премиера дали е постъпвал сигнал от Националното сдружение на българските превозвачи с оплаквания срещу Попов.

От прокуратурата поясниха, че проверката ще бъде извършена в максимално кратки срокове.