Разгорещеният спор между управляващи и опозиция във връзка с приемането на промените в Избирателния кодекс се пренесоха от пленарна зала в студиото на bTV. От БСП обвиниха ГЕРБ, че приемат правила, които не гарантират прозрачността на изборите догодина, както и че се опитват да направят „далавера” с РЗС. Мнозинството пък настоява, че е предприело необходимите мерки за честното провеждане на вота и е изпълнило международните препоръки, отправени на страната след президентските избори миналата година.

Червеният депутат Мая Манолова подчерта пред bTV, че партията й има няколко основни искания, които целят именно избягването на всякаква възможност за фалшификации с бюлетини и протоколи.

„За да се осуети подаването на бюлетина, носена отвън, предложих да се поставят два подписа върху бюлетината - на членове от секционната комисия. Това беше отхвърлено от НС. Има предложение да се правят извлечения от протоколите в секциите, които да са с удостоверителен характер – да показват колко са гласувалите, колко са действителните или недействителните бюлетини и т.н. като копия от тези извлечения се предоставят на всяка партия”, каза Манолова и допълни, че мярката е предложена, тъй като „в момента се подменят протоколи на избирателните комисии по пътя, а при въвеждането на данните също се правят промени”.

От своя страна депутатът от ГЕРБ Емил Радев обясни, че и в момента може да се направи извлечение на протокола от всяка избирателна секция, но оригиналът е един. „Склонни сме да осигурим 16 000 ксерокса, колкото и да е трудно, за да удовлетворим желанието на опозицията да им се направят копия. Проблемът е, че те настояваха да има по 5-6 оригинала, което е невъзможно”, добави Радев.

Сред другите предложения на БСП за гаранции за честност на вота са - представители от опозицията в ръководството на избирателните комисии, както и публичен контрол върху начина, по който се въвеждат данните в информационното обслужване. „Обичайна грешка е да се разменят два резултата – примерно този на БСП с този на „Атака”. Искаме така да може да се направи паралелно преброяване при необходимост”, посочи още депутатът от Коалиция за България.

Според Манолова ГЕРБ „вкарват промяна в закона, така че РЗС да има членове в избирателните комисии” – нещо, на което досега тази партия не е имала право. Тъй като по закон председателят и заместника му в дадена секция не трябва да са от една и съща партия – така на практика се заобикаля това изискване, смятат червените.

Те негодуват и срещу „ограничените” права на международните наблюдатели, които не можели да присъстват на заседанията на ЦИК и РИК, както и в предаването на протоколите и въвеждането на данните от тях.

Според Радев това е било решено, тъй като протоколите и резултатите в тях щели да бъдат качвани в реално време онлайн в сайтовете на ЦИК.