БСП обвини Реформаторския блок и министъра на отбраната Николай Ненчев в "крайна агресивност, стигаща до бруталност" във връзка с назначения в търговските дружества към военното министерство, предаде БГНЕС.

„Министерството е отдадено образно казано на концесия и се превръща във феодално отделение на земеделците”, каза на брифинг в кулоарите на Народното събрание бившият военен министър Ангел Найденов.

Забелязва се тенденция за доминация на БЗНС в новите назначения, предупреди той.

„Сменен е целият борд на директорите на военния завод "ТЕРЕМ", до този момент са освободени 15 човека, като сред тях са юристите на холдинга, експерти на различни позиции и други, чиято единствена вина е, че са назначени при предишния изпълнителен директор”, каза Ангел Найденов.

Новият изпълнителен директор на "ТЕРЕМ" е Стоил Яков - лидер на ДСБ в Петрич, като за него Найденов припомни, че е бил замесен в афера с черно тото по времето на Цветан Цветанов.

Ексминистърът бе категоричен, че няма перспектива за развитие на холдинга, а вместо това повишава социалното напрежение в предприятията. "Не изключвам и апетити за приватизацията на холдинга", допусна Найденов.

Управител на "Снабдяване и търговия" пък е Русинка Русева. „Новият управител е разпоредил и разрешил достъп на частна охранителна фирма до сървърите и до личните кодове за достъп до програмата, която е основният работен инструмент на дружеството. Министърът на отбраната при всички случаи е съпричастен към случващото се", каза Найденов.

Той призова премиера Бойко Борисов „да озапти апетита на партньорите си в управлението, свързани с отбраната”.

Контра

"Има много сериозни съмнения за нередности в холдинг "ТЕРЕМ". Има съмнения за сделки на нереални цени, плащане под масата, за отдаване на складови площи на изключително ниски цени.", заяви Радан Кънев от РБ минути след изказването на Ангел Найденов.

Според лидера на ДСБ, предприетието е пълнело партийни каси.

Той призна, че Яков е негово лично предложение, като новият началник е поискал одити от Сметна палата, както и от държавна финансова инспекция.

"Този политически вой от страна на политически партии е защото вече те са разбрали, че ще има одити в този холдинг. Ние искаме да промени правилата за назначения на държавна служба, за да не се повтаря този сценарии", каза Кънев.