Месеци преди евроизборите през май в БСП намериха удобна „опорна точка” за оправдание при евентуална загуба от ГЕРБ. Хипотезата се появи в коментара на Мая Манолова в „Тази сутрин”, след като вчера Георги Първанов обяви официално амбициите на проекта си АБВ да представи алтернативна листа, но в рамките на столетницата, която нямал намерение да напуска.

„Този проект наистина ще се провали. Хора с качества предприемат такъв абсурден ход. За евродепутат са необходими 120 000, може би над 150 000 гласа. Няма да ги съберат, ще отнемат от плътта на БСП, за да направят някакъв резултат и е възможно това да е частта, с която ще бием ГЕРБ. Затова сега е доволен Бойко Борисов, идва му като дар, абсолютно неочакван”, заяви зам.-председателят на Народното събрание.

За пореден път тя каза, че хора, които остават в БСП, но подкрепят друга листа, са приключили с партията. На въпрос дали ще бъдат изключени, Манолова отказа да потвърди директно. В столетницата, която по думите й е „най-прозрачната и най-демократичната” партия, решенията се взимали на форумите.

Все пак Манолова отново сподели надеждата си, че „опитните политици” в АБВ няма да тръгнат срещу собствената си партия, особено в такъв тежък политически момент преди избори.

Помолена да коментира критиките, идващи от „възкресения” ляв проект, тя ги нарече „алиби на Георги Първанов за атаката срещу БСП. От АБВ във вторник обвиниха „червените” в неспазване на предизборни обещания, слабо ръководство и силна зависимост от ДПС.

„Нека да не започваме с удобните дъвки”, призова Мая Манолова и даде „10 аргумента”, че обещаното е спазено, припомняйки всички социални постижения на съвместното управление на БСП с ДПС. Отмяна на плоския данък обаче никой не обещавал в първите месеци, нито в първите години от работата на настоящата власт.

На атаките срещу ръководството на столетницата, зам.-председателят на НС отговори така: „Може ли да е слабо едно ръководство, което със своята работа отстрани един диктаторски режим. Много хора не си спомнят как изглеждаше България преди година. Как изглеждаше герб в лицето на Бойко Борисов и Цветан Цветанов, изглеждаха непоклатими”.

Макар че вчера Първанов посочи основен противник на АБВ именно ГЕРБ, Манолова се оказа нечула „нито дума” срещу партията на Борисов и наследството, което е оставила.