Даваме 24 часа на министър Ивайло Московски да освободи ръководството на БДЖ, ако не го направи - ще искаме неговата оставка. Това каза зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски, предаде „Фокус”.

 „Даваме 24 часа срок на министъра на транспорта да освободи цялото ръководство на БДЖ. Това го искахме и преди две години. Той не го направи и каза, че държи на ръководството и застава зад него. Ако Московски продължава да държи на него, ако не го освободи - утре ще поискаме неговата оставка“, коментира Свиленски.

По думите на депутата от левицата служители в БДЖ са били заплашвани с думите: „Мъртъв си“. „Представяте ли си каква наглост имат служители към подчинените си”, посочи той. Свиленски поиска още Сметната палата да направи одит в БДЖ, а Инспекция по труда да провери работното време на машинистите.

Служители на БДЖ работят часове извън допустимата норма и извършват некачествени ремонти на локомотиви и подвижен състав, заяви депутатът от БСП Димитър Данчев.

„До август 2016 г. министър Московски не знаеше, че в БДЖ има футболен отбор. Този отбор, обаче се оказа частна структура, извън дружеството и това бе признато от изпълнителния директор”, каза още народният представител. Той попита- защо спортистите в този клуб са назначени в БДЖ,  след като са картотекирани като футболисти. Свиленски бе категоричен: "Корупцията продължава да съществува във всяко едно държавно  дружество."

Пред журналисти Московски посочи, че е възложил проверки по темите, оповестени в телевизионен репортаж за БДЖ.

„Не мога да коментирам записаните разговори. В момента, в който се появи анонса, съм възложил проверка по всички теми, които са заложени в телевизионния репортаж. Когато колегите приключат, тогава ще мога да коментирам“, каза  той и обясни, че е редно човекът, който е бил заплашван, да си подаде оплакване. 

Московски посочи, че не може да коментира "какви пари струват футболисти, нито нищо, защото най-вероятно има и шахматисти и други спортисти в държавните железници – там са хиляди работещи, но поне на мен не ми е известно да бъдат назначавани хора, защото имат хобита. Назначават се по други критерии и ако има нарушения, всеки, който трябва, ще си понесе отговорност“.

Министърът уточни, че в първия си мандат правителството е заварило дружеството фалирало и с 850 млн. лева дългове, които в момента са около 300 млн. лева.