Заплахата със санкции не може да бъде решение. Трябва да се разчитат и някои особености – от една нова Студена война и взаимни икономически санкции, България ще е най-пострадала и като география, и като последствия за икономиката, енергетиката и туризма. Това заяви лидерът на БСП и ПЕС Сергей Станишев след края на пленума на Столетницата.

ЕС и САЩ предупредиха Москва, че ще понесе тежки санкции, ако продължи с действията си да дестабилизира Украйна. Руската страна отрича да е изпращала военни без отличителни знаци в Крим и цивилни провокатори в източната част на бившата съветска република, но има голям брой доказателства, които говорят точно за това.

Наказание "Мъмрене" за Вигенин

От партията са упреквали съпартиеца си Кристиян Вигенин заради позицията му на външен министър по кризата в Украйна.

По време на днешния пленум червените са обвинили Вигенин, че цитирам се държи като "ястреб" и че ходи на своя глава в Украйна. Външният министър се опитал да им обясни, че изпълнява политиката на правителството.

По време на заседанието на националния съвет голяма част от социалистите са обвинили Вигенин, че заради политиката на кабинета по отношение на Украйна бсп ще загуби гласовете на русофилите на предстоящите евроизбори.
 

Трябва диалог

Станишев коментира, че „тежката и опасна криза” в Украйна е резултат от натрупани през годините грешки. По думите му БСП е убедена, че политическата стабилност и диалог ще доведат и до стабилност в Украйна. "Диалогът трябва да бъде цялостен и задълбочен, а в позицията си изхождаме от идеята за целостта и интегритет на Украйна", обясни председателят на партията.

Според Станишев поведението на властите в Украйна е изключително важно и трябва да се направи всичко възможно за вътрешния диалог и обединението върху основните европейски принципи.

"Виждаме, че по време на протестите се проявяваше засилване на крайно националистическите организации, които задаваха тона на политическото поведение. Разбираме, че Русия има своите интереси и загрижености, но ескалацията не е път към гарантиране на правата на руското и рускоезичното население", каза още Станишев.

Той напомни, че в Украйна живеят 250 000 етнически българи и е задължение на страната ни да гарантира техните права.