БСП иска българският народ да се произнесе на референдум относно ратификацията на Истанбулската конвенция. Това съобщи пред журналисти председателят на БСП Корнелия Нинова, предаде БТА.

Утре левицата ще внесе необходимите подписи на народни представители в Народното събрание с искане за свикване на такъв референдум.

По закона за референдумите такова допитване не е възможно, ако конвенцията вече е ратифицирана, затова искаме първо да се спре процесът на ратификация в парламента, да се направи обществена дискусия и народът да се произнесе, посочи Нинова.

Тя отбеляза, че конвенцията е създала огромно напрежение в обществото, има различни мнения, тежка дискусия. По думите й няма яснота какви национални закони трябва да се променят след нейното ратифициране.

Продължаваме с внасянето на закони, които изпълняват изискванията на Истанбулската конвенция що се отнася до насилието над жени, деца и домашното насилие. Смятаме, че това е верният път, каза лидерът на социалистите. Внесохме промени в Наказателния кодекс, сега ще предложим изграждане на центрове за пострадали от насилие, добави тя.