Протест на дървопреработвателите блокира центъра на столицата. От мебелния бранш бяха категорични - търговията през стоковите борси трябва да спре. Пред сградата на Министерския съвет пък се проведе контрапротест - хора от същия бранш подкрепиха промените и аграрното ведомство.

Десетки дървопреработватели и работници окупираха сградата на Министерството на земеделието. Тодор Гагов, който работи в погребална агенция, разказва, че кризата ударила и неговия бизнес, затова поведе протеста с катафалка. С надпис „Найденов убива малкия и среден бизнес”. По думите му борсата поела всички количества на дървен материал и ще ги продава на доста висока цена

Кризата с дървата раздели бранша на два фронта. Докато едни към парламента, други се бяха събрали пред сградата на Министерския съвет. В подкрепа на новия Закона за горите и борсовата търговия. Открито обвиниха колегите си в правене на далавери.

Междувременно от държавните горски предприятия увериха, че интересите на малките и средните предприятия са изцяло защитени. През борсите ще се продават само 800 хиляди кубика от общо 4,5 милиона или около 20 на сто от цялата дървесина.

„В случая, в който те протестират и казват, че няма какво да работят, в нашето предприятие се бойкотират 5 търга. Не искат да дойдат да работят. Ние им предлагаме дървесина на атрактивни цени, цени които не се плащат в цяла България”, каза Юри Миков директор на Северозападно държавно предприятие.

Предлаганата цена за кубик от държавните горски предприятия е не повече от 30 лева за кубик и далеч по-ниска от тази, която се постига на откритите търгове.

Коалиция за България пък даде седемдневен срок на министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов да бъде отменена наредбата за търговията с дървесина.

От левицата също настояват да се спре търговията на дървесина през стоковата борса и определянето на стратегическите партньори. Докато това не стане, искането на социалистите за оставката на министъра остава.

Левицата иска конкурентни условия за продажбата на дървесина и пазарът да определя цената. Повече от шест месеца е била подготвяна наредба с участието на всички заинтересовани страни, но по неясни причини вместо нея е приета друга, лобистка, според  Михалевски, наредба, която създавала корупционни условия за търговията с дървесина и предизвиква протести.

Още преди седмица социалистите обвиниха Найденов, че част от фирмите са приближени до министъра и Стоковата борса.