БСП предлага увеличение на минималната работна заплата до 340 лв. от 1 януари 2014 г., обяви депутатът от левицата и председател на парламентарната социална комисия Корнелия Нинова.

Размерът на минималното възнаграждение в България беше увеличен за последно от 1 януари 2013 г. до 310 лв. Предишните увеличения бяха през 2011 г. от 240 лв. до 270 лв., а след това през април 2012 г., когато стана 290 лв.

Успоредно с това левицата ще настоява да нарасне и обезщетението за отглеждане на дете между 1 и 2 години, като то трябва да следва растежа на минималната заплата. „Със сигурност ще има увеличение на детските надбавки от 2014 г. и ще има промяна в подоходния критерий”, обеща Нинова, без да се ангажира с конкретни числа.

Депутатът от БСП обяви и други мерки, които социалистите планират да предложат. Сред тях е замразяването за една година на стажа и възрастта за пенсиониране, като в този период се преосмисли пенсионната реформа така, че стажът и възрастта да се обвържат с продължителността на живота.

Председателят на парламентарната комисия по образование и култура – Ваня Добрева от Коалиция за България, информира за амбициите на левицата в нейните ресорни области. До края на годината министър Анелия Клисарова трябва да представи нов проект на Закон за предучилищното и училищното образование. В него ще залегне практическата насоченост на обучението и усъвършенстване на системата на делегираните бюджети.

Добрева отбеляза изрично, че според левицата държавата трябва да подпомага публичните образователни структури, а не частните. Това е в противовес на идеята на образователния министър Сергей Игнатов от кабинета „Борисов” парите да следват ученика, която разпали дискусии за държавното финансиране на частни институции.

„Трябва да се подпомагат и малките и средни училища, защото закриването на училища ще представлява проблем за националната сигурност”, е становището на левицата.
Ваня Добрева подчерта, че е необходима стратегия за висшето образование. От левицата имат идея да разработят и варианти за Закон за професионалното образование.

От БСП предлагат също да се създаде фонд, който да подпомага кандидатстващите по европейски проекти училища, висши училища и научни организации.

Левицата ще предложи увеличение на парите за образование да достигнат 4% от БВП, но все още не е ясно дали това ще стане от 2014 г. или ще бъде направено в две стъпки.