Депутатите изпратиха на главния прокурор доклада на Временната анкетна комисия за тефтерчето на бившия председател на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов. След двучасови дебати, продължение на вчерашното обсъждане на темата, докладът беше приет със 115 гласа „за”, 26 „против” и 18 „въздържал се”.

И днешния дебат протече с размяна на взаимни обвинения в задкулисие между БСП и ГЕРБ, като поводът за нападките – тефтерът на Златанов, беше бързо изместен от фокуса на дискусията.

Най-напред депутатът от БСП Екатерина Заякова обяви, че „от тефтерчето на Филип Златанов лъсна уродлива истина за предишното управление на държавата”. „Не мога да разбера защо ГЕРБ не са най-безкомпромисните и решените да се сложи край на тези уродливи явления. Тези явления съществуват именно в техните редици”, заяви депутатката.

„За хората с инициалите И.Ф., Ц.Ц., Б.Б. няма свои, няма чужди. Утре ударът можеше да е върху всеки от вас, всеки от нас, всеки гражданин, защото са решили, че сте неудобни, че сте застанали на пътя им”, допълни тя и попита кой и на основата на какви качества е предложил Филип Златанов да оглави комисията. „Държавна институция се превърна в инструмент за изпълнение на мокри политически поръчки чрез своя председател. Председателят почти еднолично е управлявал комисията”, посочи Екатерина Заякова.

По думите й 79 % от общия брой преписки от тригодишна работа на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси са разгледани извън срока, предвиден в закона, а в момента има 590 висящи преписки. В същото време Комисията е изхарчила 3 540 000 лв.

Позицията на ГЕРБ изрази зам.-председателят на партията Цветан Цветанов, който спомена себе си в трето лице. „Проблем за държавата е, че не управляваме ние, и министър на вътрешните работи не е Цветан Цветанов. Ако управляваше ГЕРБ, нямаше да се позволи олигархията и задкулисието да управлява”, заяви той в рамките на дебата.

Изказването на Цветанов бързо се фокусира върху разделението в БСП и проекта на президента Георги Първанов – АБВ. „Това ви го казва бившият президент на държавата”, изтъкна депутатът от ГЕРБ. „Това, което направихте, е да направите така, че това, което каза Георги Първанов – Делян Пеевски да управлява държавата – чрез данъчния директор, чрез вътрешния министър, чрез директора на ДАНС”, допълни Цветанов.

Според него от БСП поднасят избирателно информацията, предоставена от прокуратурата. „По комисията Филип Златанов някой зададе ли си въпроса как така управляващото мнозинство отиде на среща с прокуратурата? Това е част от вашето разширение. Защо не бяха поканени представители от най-голямата парламентарна група?”, попита той.

Депутатът от БСП Кирил Добрев обясни от парламентарната трибуна, че ГЕРБ не разполага с „нито един аргумент, защото ги е свързвал единствено и само икономически интерес и страх”. „Днес нямате нито едното, нито другото и затова лека-полека групата ви се разпада”, посочи той, припомняйки напускането на Георги Марков и Светлин Танчев.

„По повод разпада на групата на ГЕРБ – имаше един лозунг: „Пролетарии от всички страни – съединявайте се”, като гледам сега процесите вляво, може би лозунгът трябва да е: „Пролетарии от всички страни – разширявайте се”, репликира Димитър Лазаров от ГЕРБ.

„Айде бе мъжаги, микрофонът е ваш. Излезте и кажете – вие чували ли сте се с този човек, ходили ли сте при Искра Фидосова, искали ли сте такива ходатайства или не? Тогава ще разберем имаме ли обективни заключения или нямаме”, призова Добрев, на което Цветан Цветанов репликира: „Ти да даваш морал не е коректно.”

Цветан Цветанов обвини управляващото мнозинство, че умишлено отлага формирането на анкетна комисия по случая „Христо Бисеров”. „„Понеже се отговори за цветановищина, а днес за какво се говори? След като сте толкова ентусиазирани, актуални да търсите истината, защо днес не внасяте решение за създаване на анкетна комисия за Христо Бисеров? Защото толкова бързо го забравихте? Защо не говорите за Христо Бисеров, който всички знаеха като сивия кардинал? Защо не говорите за Христо Бисеров и неговите тефтерчета? Аз съм сигурен, че като политик и законодател много пъти е злоупотребявал и е обслужвал нечии интереси. Защото ви е страх”, декларира Цветанов.

„Защо не направим анкетна комисия за Петното? Това беше важният гражданин, който се срещаше с Цветлин Йовчев и Орешарски през август. Обвинението, което ще внесат, е за юни”, изтъкна още Цветан Цветанов.

„Защо Волен Сидеров не направи анкетна комисия за неговите хулигански действия? На него му е позволено всичко. Нямате смелостта да излезете и да говорите за него. Защо няма анкетна комисия за това? Всичко, което се случи със златния пръст, прокуратурата не реагира, защото не можете да управлявате без Волен Сидеров. Помагайте и в следващите срещи с прокуратурата, които правите, да каните представители и на ГЕРБ в комисиите. Защо трябва мен да ме слушат в момента”, каза Цветан Цветанов.