Политическите централи на най-големите партии – БСП и ГЕРБ, организират в събота протести съответно в София и в Пловдив в подкрепа и против кабинета.

БСП са категорични, че протестът им е не само на БСП, а на всички които подкрепят правителството, включително и ДПС. От ГЕРБ пък получили благодарност от полицаи, че организират проявата в Пловдив, за да няма напрежение заради футболното дерби между Левски и ЦСКА по същото време в София.

„Преди два дни цяла България стана свидетел на опит за метеж. Агитки бяха докарани от Благоевград. Полицията, въпреки провокациите, показа стоицизъм и невероятно търпение, за което заслужава благодарност”, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев в парламента.

„Как и защо се стигна до тези грозни сценки завчера и какво предстои?” попита Станишев и обясни, че „българският преход е огромно разочарование”. „Имало разделение, всички ценности започнаха да се рушат целенасочено в последните години, защото една политическа сила целенасочено създаваше образа на враг, който трябва да бъде заклеймен, като отхвърляме социалния модел на държавата и ангажимента на властта, с подчиняване на медиите”, продължи лидерът на левицата.

„Тази партия загуби изборите. Причината за ескалиращото напрежение е политически реванш и реставрация на режима на Борисов. Станахме свидетели как всеки журналист и общественик бива заклеймяван. Това е пряк път към фашизъм и заклеймяването на различните. Потресаващо е политически лидери, символи на нов морал, не се разграничават от подобно поведение и манипулации”, заяви още Сергей Станишев.

„Немалка част от екшъните, които се случват в последните месеци, е сериозно организирана политически и медийно реализирана. Правителството на Орешарски неведнъж е показвало своята готовност за диалог и чуваемост. Няма да приемем шантаж и ултиматум. Демокрацията се основава на правата на всеки един гражданин. Много права бяха нарушавани системно и това се приемаше за нормално – правото на придвижване на софиянци, правото на депутати да влизат и излизат от парламента, правото на студентите да учат”, декларира Станишев.

„Една демокрация е жизнена, ако е достатъчно силна да се противопоставя на шантажа. Мнозинството трябва да покаже своята политическа воля, защото целта е да има умора и да има предсрочни избори и че няма държава. Толерантността е едно, търпението към беззаконието е друго. Затова БСП организира митинг „Не на омразата”, заяви още Сергей Станишев днес преди предстоящия в събота митинг на левицата, за който са призовани всички членове, симпатизанти и кандидати за държавна служба.

Думите му напомниха словото му от партийния събор на Бузлуджа в края на юли след нощта на сблъсъците между полиция и протестиращи граждани в нощта на 23 юли, когато беше направен неуспешен опит депутатите да бъдат изведени от сградата с бял автобус, който се вряза в множеството на недоволните граждани.

Тогава Сергей Станишев определи като „изкушаващо” БСП да заведе Бузлуджа в София, което се случи дни по-късно. Тогава участниците в демонстрацията в подкрепа на кабинета бяха докарани в София с автобуси и бяха допуснати в заградения от полицията периметър за сигурност около Народното събрание.

Депутатът от БСП Антон Кутев не се ангажира с броя на автобусите, които ще пристигнат в събота в София, но посочи, че социалистите очакват около 50 000 души. „Когато насрочвахме митинга, не знаехме, че и ГЕРБ имат. Очевидно мислим еднакво в двете централи кога трябва да се случи. Аз лично не исках да съвпадат, но организацията вече беше задействана”, коментира Кутев.

На съвсем друго мнение е депутатът от ГЕРБ Красимир Велчев. „Явно не могат нищо да измислят. Може би трябваше да изчакат да видят какво правим в Пловдив и като копират, да копират както трябва”, заяви той. „След като събират държавната администрация, явно искат да мерят митингите”, предположи Велчев.

От „Атака” нямат нищо против шествието на БСП в събота. „Има уведомление, маршрут и охрана. „МВР ще се справи. Разбирам, че има спортно мероприятие, че може да има сблъсък на агитки. Това, което виждам, че Борисов и ГЕРБ спират да подкрепят протестите в София, защото от тях се възползва Реформаторския блок, а пък той го плаща, той ще си прави из страната протести, така че надявам се да няма кръвопролития”, заяви депутатът Десислав Чуколов от групата на националистите.

Депутати от ГЕРБ заявиха, че на митинга, организиран от БСП в София, можело да има провокации.