Ще предложа да подадем жалба до Конституционния съд срещу набързо взетото решение за преместване на пенсионните вноски на българските граждани от частните фондове в НОИ. Това заяви преди пленума на БСП Мая Манолова.

Според нея това на пръв поглед дава възможност за избор на хората, но от друга страна самият факт, че този избор може да бъде еднократен, създава много притеснения и въпросителни. „Не може едно такова решение, което се отнася за 4 милиона българи, за 7 млрд. лв. да бъде взето буквално на коляно, без никакви анализи. Не може такива промени да бъдат разгледани само на едно четене в парламента”, каза Манолова.

Тя заяви, че има очевидно нарушение на Конституцията. По думите й от БСП ще настояват за пълен анализ и ревизия за състоянието на частните пенсионни фондове.

Относно това, че и реформаторите са казали, че ще подадат такава жалба и дали БСП ще я подкрепи, Манолова отвърна, че нарушението на Конституцията не може да бъде ляво или дясно. Или има нарушения на Конституцията, или няма, добави тя.

Манолова разкритикува и поведението на президента, който за пореден път казал "а", не посмял да каже "б". „Не му е стигнал куражът, не е за първи път”, обобщи Маш Манолова.

Коалиция "Десните" (Български демократически форум и Единна народна партия) също призова всички институции и органи, които имат право да сезират Конституционния съд, да сторят това заради "допуснатите нарушения на българските закони през последните два дни".

Вчера лидерът на ДСБ и съпредседател на "Реформаторския блок" Радан Кънев заговори за сезиране на Конституционния съд заради спорните поправки. Днес двамата с премиера Бойко Борисов са провели разговор по темата.