БСП ще подкрепи искането на „Атака” за изслушване на премиера за цената на тока. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев в парламента. Социалистът благодари специално на Волен Сидеров за заявката му националистите да подкрепят подписката за референдум по отношение на АЕЦ „Белене”.

„Атака” и други националистически и граждански формации обявиха, че насрочват за 10 часа в сряда протестен митинг пред Министерски съвет заради увеличаването на цената на тока. Националистите са категорични, че вдигането на електроенергията е абсолютно необосновано.

„Това е част от олигархичната политика на ГЕРБ, която облагодетелства чуждите монополисти, както и олигархични производители на така наречената зелена енергия”, каза Сидеров и подчерта, че „определени личности и кръгове, близки до властта, се облагодетелстват от покачването на цената на тока”.

Волен Сидеров настоя премиерът Бойко Борисов да бъде изслушан в парламента по спорната тема. Националистите настояха по-рано и за оставката на председателя на ДКЕВР Ангел Семерджиев – искане, поставено днес и от КТ „Подкрепа”.

Станишев сподели гледната точка на „Атака” и призова „ГЕРБ, които се намират накрая на своето управление, да се отчитат за своите действия и бездействие”.

„Сегашното увеличение на цената на електроенергията се дължи на огромното увеличение на ВЕИ при сегашното правителство. Само 2010-2011 г. ГЕРБ са дали разрешение за 4800 мегавата нови мощности от възобновяеми източници. Ясно казах – правителството на ГЕРБ да обясни – да извадят целия списък от фирми, които са получили такива разрешения, кои са собствениците”, заяви Станишев и подчерта за пореден път, че решението за спиране на строежа на АЕЦ „Белене” обслужва чужди икономически интереси.