Депутатите от БСП, ДПС и „Атака” обещаха да работят "за прекъсване на порочните зависимости между бизнес и политика" и да отстояват обществените и националните интереси. Волята им бе записана като декларация за актуалните национални задачи и приоритетите на Народното събрание, в чието гласуване групата на ГЕРБ не участва.

Дебатите по отговорностите на парламента се разтегнаха в два поредни дни, в които управляващите изтъкваха предимствата в записания текст, а партията на Борисов не успя да види смисъл и конкретика в него. По време на обсъждането, а и след него, народните избраници за пореден път успяха да снижат нивото на риторика до обичайното за „разговор пред блока”, но пък се позоваха на народни мъдрости.

Лидерът на ГЕРБ оприличи интерпретира декларацията като комунистически манифест и предложи своя прочит: „Харесвате ли слънчевото време? Обичате ли да е лято?” – това са написали в тази декларация. Тя не може да бъде предлагана и да бъде гласувана от парламент, който е непрозрачен, нелегитимен и партиите вътре в него не знаят кой с кого управлява. Най-малко те имат моралното право да предложат такава декларация. Затова ние изобщо не гласувахме”.

Поглед назад обърна и Цвета Караянчева от ГЕРБ: „Този манифест е написан в стил „Петилетката предсрочно”. Подобни лозунги стояха на фасадата на ТКЗС-ата. От тази декларация няма смисъл. Тя ще бъде използвана за параван на едно нестабилно, нежелано и омерзено правителство. Народното събрание ще сменя памперсите на правителството, ще бъде щит срещу това, което искат хората”.

Изказването й предизвика шум в редиците на управляващите и се стигна до пряк диалог с Антон Кутев от Коалиция за България. „Не ви се карам, г-н Кутев. Ще дойде време и да ви се карам. Спрете празнодумието, проявете мъжество и хайде да се явим на избори. Всичко, което правите, е като в народната поговорка „Цървули няма, гайда иска”, уточни тя.

Здравният министър в кабинета „Борисов” Десислава Атанасова отправи призив към властимащите: „По-добре не правете повече жалки усилия да извършвате всякакви действия по отношение на сигурността. Все още помним, че имахте такъв злополучен опит с нестандартни решения за назначения на нестандартни хора”.

Коментар от страната на засегнатите направи зам.-председателят на парламента Мая Манолова: „Последните две изказвания бяха доказателство за това как тежката артилерия на ГЕРБ може да принизи всяка дискусия на собственото си ниско ниво на некомпетентност и наглост. Това е нивото на българската парламентарна опозиция – елементарно, плоско и арогантно”.

Караянчева не излезе от „нежната битка” и отвърна: „Има една мъдрост „Те не го искат в селото, той иска поповата къща”.

В приетата с гласовете на 114 депутати пише още, че Народното събрание ще работи за защита на българските производители от нелоялна конкуренция и на потребителите, като предотвратява злоупотребите с монополно положение и поддържането на картели, включително и от чуждестранни юридически лица.

Друга основна задача е ускореното икономическо развитие, нова индустриална политика и разкриване на нови работни места, стимулиране на различните сектори в земеделието и опазване на уникалната българска природа.