БСП, ДПС, АБВ „Атака” са категорични, че няма да подкрепят номинацията на вицепремиера Меглена Кунева за министър на образованието.

Гражданският съвет на Реформаторския блок пък вече обяви, че петимата депутати, излъчени като гражданска квота, ще гласуват за кандидатурата с "въздържал се".

От парламентарната група на АБВ няма да подкрепим номинацията на Кунева, защото смятаме, че тя никога не е била в сферата на образованието и няма необходимите качества, без да подценяваме нейните други качества, обясни депутатът Георги Кючуков.

Допълнително ще бъде решено как точно ще гласуваме в пленарна зала относно кандидатурата на Кунева за министър- „против” или „въздържали се”, допълни той.

С неподходяща и неприемлива за нас формула, дали ще бъде г-жа Кунева или някой друг от министрите - ние нямаме намерение да правим оценки и да даваме акъл на премиера кой ще бъде министър, аргументира позицията на ДПС депутатът Хасан Адемов.

БСП също не приемат кандидатурата на Кунева, стана ясно от думите на депутата Валери Жаблянов.

Оценката на левицата е, че провалът е резултат от приетия закон. Законът за предучилищното и училищното образование се оказа доста слаб, така както ние предупредихме, посочи Жаблянов. И добави, че скандалът с програмите, предложени на обществото, е резултат от необмисленото въвеждане на закона.

Отговорността е политическа, на цялото правителство в случая, и не виждам как който и да било министър ще може по някакъв начин да коригира закона, коментира още депутатът, като подчерта, че проблемът е в прилагането му.

Според Атанас Мерджанов от левицата пък Кунева не е човекът, който след „тази бъркотия в министерството” може да внесе необходимия респект и спокойствие в системата.

Лидерът на „Атака” Волен Сидеров също подчерта, че са против кандидатурата на Кунева.

Ние сме против въобще това, че тя е в правителството, коментира Сидеров.

По думите му тя е доказала, че работи срещу интересите на България.
Според него смяната на министър няма да реши проблемите. Ако цялата група от хора, които одобряват подобни учебници, не бъдат посочени и осветени, а останат в сянка, няма никакво значение кой ще бъде министър, смята Сидеров.

Днес следобед кандидатурата на Меглена Кунева беше представена на общо заседание на групите от управляващото мнозинство - ГЕРБ, РБ, ПФ и АБВ.

Веднага след тази среща от ГЕРБ заявиха твърдата си подкрепа за Кунева.

След това започнаха и индивидуалните срещи на Кунева последователно с Патриотичния фронт, Български демократичен център и АБВ.