Общинската организация на БСП в Бургас издигна кандидатурата на председателя на партията Сергей Станишев за водач на листата за изборите за Европейски парламент, съобщиха от пресцентъра на левицата.

Новината не е неочаквана - преди два дни от структурата обявиха, че председателят е получил най-много номинации в на събранията на структурите в областта.

Самият той прие номинацията, но повтори тезата си, заявена преди седмица на партийното съвещание в Пловдив. „Не търся реализация в Европейския парламент или където и да е било, това не са моите планове. Няма да се крия от отговорност. Готов съм да се включа в листата, но като израз на политическа отговорност. Искам да чуя още мнения от конференциите. Моята амбиция е БСП да е силна и няма да пожаля сили за това”, декларира Станишев.

След това той призна, че партията е изпаднала в трудна ситуация след обявяването на проекта АБВ на президента Георги Първанов, довел социалистите до разцепление, но лидерът веднага подчерта, че партията преодолява трудностите, защото има кауза и визия за развитието на България. Лидерът на социалистите заяви още, че и този път БСП ще успее с много работа, мъдрост и амбиция.

Общинската структура на БСП в Бургас израз категорично неодобрение към действията на АБВ и несъгласие с регистрирането на отделна листа с водач Ивайло Калфин.

„Намираме, че участието в подобна листа и нейната подкрепа от членове и симпатизанти на БСП е в драстично нарушение с правилата на устава на партията и партийната етика", се казва в позицията на бургаските социалисти.

В речта си пред партийните членове и симпатизанти Сергей Станишев не пропусна традиционното изброяване на постиженията на кабинета „Орешарски”, които заяви и ден по-рано пред социалистите в Стара Загора – „държавата започва на чисто с бизнеса, цялото ДДС е разплатено, икономиката започва да работи”.