Заобикалянето на България след спирането на строежа на газопровода „Южен поток” ще има много тежки социално-икономически последици за българските граждани, заяви председателят на БСП Михаил Миков.

На пресконференция той изрази разочарованието на левицата от закриването на проекта, което бе обявено от руския президент Владимир Путин в Анкара, където той съобщи и плановете на Москва да пренасочи енергийните си доставки към други региони.

„Заобикалянето на България се превръща във възлов икономически и управленски въпрос. Европейската комисия не защити интересите на страните, през които преминава проекта. Не защити интересите на българските граждани и на гражданите в тези страни”, подчерта Михаил Миков, изразявайки несъгласие с позициите на президента Росен Плевнелиев и зам.-председателя на ЕК Кристалина Георгиева, според които националният интерес на България е бил защитен.

Янаки Стоилов посочи, че най-голямата опасност е, че с това, което става България се превръща в сива зона на Европа. Той отбеляза, че има и "политически принос" за това, пред които сме изправени.

"Разбира се президентът винаги е бил флагман на тази антинационална политика последователно, за което той сигурно има от къде да бъде поздравен. За съжаление ГЕРБ, когато бяха в опозиция, подпомагаха процеса за блокирането на проекта, а предишният министър-председател Пламен Орешарски не успя да устои на комбинирания натиск от САЩ и предишния състав от ЕК ", заяви Стоилов.

„Ние винаги сме подготвяли изграждането на „Южен поток”, заяви Миков и припомни, че още на 3 септември настоящият министър-председател Бойко Борисов в предизборната кампания категорично заяви, че ще възстанови работата по изграждането на „Южен поток”.

„Междувременно служебният кабинет предприе действия по блокирането на проекта, включително чрез разпореждания на служебния енергиен министър Васил Щонов, а президентът Росен Плевнелиев в многократни свои изявления желаеше спирането на „Южен поток”. Може би днес Плевнелиев е един от малкото, който се радват на така създалата се ситуация”, допълни Миков.

По думите му, БСП настоява за изслушване на премиера Бойко Борисов в парламента по повод казуса с газопровода. Общата позиция на социалистите е в подкрепа на спешни мерки и действия на правителството за реализация на проекта, който те определят като „изключително важен”.

Миков припомни, че в последния ден на 41 Народно събрание беше блокиран проектът „Бургас – Александруполис”. „Съдбата на АЕЦ „Белене” е добре известна, интересно е, че и сега всички тези геостратегически проекти се насочват отстрани на България. В момента става въпрос за интереси на други държави, но не България”, допълни Миков, коментирайки „радостта на Яценюк” (премиерът на Украйна – бел. ред.).

Врагът без партиен билет

Макар да каза, че "тръгне ли да се говори за вина, след като отиде каруцата в реката, въпросът с вината се превръща само в елемент от осигуряване на публикации в медиите", Михаил Миков по-късно по време на пресконференцията нападна бившия премиер Пламен Орешарски, който управлява с мандата на БСП.

Михаил Миков припомни за "онова изявление, което противоречеше на законите, защото сега чувам, че някои политици говорят за правова държава и за законност – онова изявление на министър-председателя, че е разпоредил спиране на проекта".

"Не може такова изявление да се прави в правова държава, то беше един твърде лош сигнал за податливостта на България към външен натиск", коментира Миков.

По наше време "Южен поток" си беше добре

Драгомир Стойнев каза, че в качеството му на министър за тези година и два месеца почти никога руските партньори не са говорили за заобикаляне на България.

"За нас е изключително важно да научим, затова и искаме министър-председателя да даде информация какво се е случвало през тези 4 месеца", каза бившият енергиен министър.

Той посочи, че ако се тръгне да се търси вина може да се стигне и до тройната коалиция как е формулирано междуправителственото споразумение как е направена проектната компания. "Не, тук трябва да погледнем напред, стига с това делене на фили, фоби, проруски, антируски. Тук става въпрос за българския национален интерес", заяви Стойнев.

Ексминистърът посочи отново това, което според него може да се случи с "Булгартрансгаз", която според него е заплашена. "Затова е важно да бъдем спокойни и да се предприемат нужни действия както на европейско ниво, така и нашите руски партньори", заяви той.