Отворено писмо от името на 80 активисти на ГЕРБ в Своге разбуни социалните мрежи. В него те заплашват да напуснат партията заради авторитарните действия на кмета и местен лидер Жоро Цветков и незачитането на волята на местните хора при определянето на кандидати за поста на градоначалника.

Скандалът, който се разиграва дни преди официалното откриване на предизборната кампания, беше определен от самия Цветков като продукт на амбициите на негов опонент вътре в структурите.

Ще напускаме

„Причините за конфликта са изцяло по вина на Цветков. Многократно и по всякакъв начин за това беше апелирано в централата на ПП ГЕРБ. Провеждани бяха множество срещи с ръководни фигури от партията, депозирани бяха декларации и  документи, които не доведоха до никаква промяна”, пишат недоволните активисти от Своге.

По думите им на проведено събрание 57 от 100 членове са подкрепили Георги Петков за кандидат-кмет, но от лагера на Цветков последвали „обидни манипулации и репресии”.

„Георги Петков беше уволнен, вратата на офиса на партията заключена и техническия сътрудник Владислава Симеонова отстранена, ругана и заплашвана със саморазправа. Общинският ръководител Цветков открито заплашваше, че ще уволни всеки, който не гласува за него”, разказват още членовете на ГЕРБ.

Те провели ново събрание, което кметът отказал да ръководи. Дошли кандидат-членове на партията, които не били одобрени от Изпълнителната комисия, и компрометирали гласуването, а един от предложените кандидати за кметове имал няколко присъди.

Няма да напускат

„Амбициите на един човек, който имаше намерение да се кандидатира за кмет, не стана. (…) Аз,  като общински ръководител на ГЕРБ, прецених, че някои хора, които не са достойни да бъдат в партията и уронват престижа ѝ, трябва да бъдат изключени от структурите”, заяви Жоро Цветков пред БНР.

По думите му твърденията за 80 напускащи членове са лъжа и манипулация и към момента само трима души са подали молби за напускане. Това са споменатите по-рано Георги Петков и Владислава Симеонова, както и Благой Гълъбов.

Според кмета, те са изпълнявали политически поръчки "на един местен феодал, който се казва Емил Иванов и който има намерение да се кандидатира за кмет".